Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Debat de la Verema torna a posar de relleu les inquietuds del sector vitivinícola

Els reptes de l’enoturisme, les sensacions del sector vitivinícola davant el procés català i la possibilitat que el cava no estigui present al Vijazz han estat els temes destacats del Debat de la Verema.

Aquest dilluns a la nit va tenir lloc la cinquena edició del Debat de la Verema que organitza l’Acadèmia Tastavins i s’ofereix per Penedès TV. El Debat de la Verema, consisteix en una trobada que anualment es celebra en acabar la verema del Penedès, en la que hi són convidades totes les entitats i institucions vinculades amb la vinya i el territori, per abordar els  problemes que afecten al sector, així com els principals reptes de futur que s’hi plantegen. En aquesta ocasió el debat girava respecte de tres temes principals, l’enoturisme, els rendiments a la vinya i el procés català i com pot afectar al sector. En aquesta ocasió l’acte es va celebrar en una de les sales de l’edifici de l’Escavi, el mateix lloc on poca estona abans s’havia inaugurat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Per aquest motiu el primer tema analitzat va ser el de l’enoturisme i va quedar clar que el futur ha de passar per treballar en la millora de la qualitat vinculada tan al producte com al territori. En aquest aspecte en nom de Pimecava, Pere Guilera, va ser crític amb el Consorci de Promoció Turística i va demanar que es propicii la participació dels empresaris.   Per la seva banda el president d’Enoturisme Penedès, Santi Soler, va assegurar que s’entomen els compromisos i que la refundació de l’organisme està en marxa.   D’altra banda en el programa en directe s’oferia també la possibilitat de participació dels espectadors a través de twiter i facebook. Justament a través d’aquests mitjans es va conèixer que l’any vinent podria ser que al Vijazz no hi hagués cava. El president de l’Acadèmia, Joan Tarrada, i també el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ho van explicar. La DO és patrocinador oficial de l’esdeveniment i ha demanat l’exclusivitat dels seus productes. És a dir que al Vijazz del 2015 hi podria haver escumós Penedès, però no caves. Joan Tarrada va dir que entén la posició de la DO Penedès, i va lamentar que la DO Cava no vulgui entrar també al Vijazz.  D’altra banda el Debat de la Verema també va debatre sobre els rendiments per hectàrea de les vinyes sota l’emprar de la DO, amb l’argument que ha de servir per la millora de la qualitat del producte i que també hauria d’acabar repercutint en un millor preu. Finalment també es va tractar de com viu el sector l’actual procés polític català. En aquest sentit tots els presents van coincidir a assenyalar que Catalunya té dret a decidir. La majoria apuntava que amb una possible independència el sector hi podria sortir guanyant, tot i que no van faltar també alguns comentaris de preocupació sobre com podria afectar tot aquest procés.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: