Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca rep el Premis Innovació Democràtica de la Generalitat

Els guardons s’han lliurat per part del Conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. Entre els municipis premiats hi ha Vilafranca, en la franja de 20.000 a 50.000 habitants, per el procés de participació per a la definició d’usos del nou espai públic generat pel cobriment de la via. La capital de l’Alt Penedès ha rebut el premi en aquesta categoria ex-aequo amb l’ajuntament de Sitges.

El conseller Joan Saura ha defensat la promoció de la participació ciutadana com a mètode per apropar la política a la ciutadania en ple debat sobre la desafecció política.

 

 

Saura ha assegurat també que els polítics tenen el repte d’obrir noves formes de fer política perquè la participació enriqueix els projectes, enforteix el teixit social i fa ciutadans crítics i constructius.

L’objectiu del guardó, pioner a l’Estat, és reconèixer públicament i difondre les iniciatives municipals per introduir polítiques de participació que consolidin el diàleg entre la ciutadania i els agents públics. El premi consisteix en una obra d’art original. Els criteris de valoració són la innovació; l’efectivitat; la significativitat i transcendència; l’aplicabilitat i adaptabilitat del projecte; la sostenibilitat; i la implicació de la ciutadania que ha assolit.

 

En nom de tots els premiats, l’alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve, ha agraït el guardó assegurant que la democràcia de qualitat ha d’introduir elements de participació ciutadana rigorosos.

 

 

Els altres projectes premiats, a banda del de Vilafranca, han estat Girona, pels municipis de més de 50.000 habitants; per el procés participatiu per a la urbanització de la frontissa de Santa Eugènia. Es tracta de l’antiga reserva de la carretera N-II en els límits dels termes municipals de Girona i Salt, que ha esdevingut un espai degradat i requereix d’actuacions urbanitzadores que millorin la seva qualitat i siguin d’utilitat pels veïns i veïnes del barri. Sitges; Exaequo amb Vilafranca, per el projecte Reunions de barri; la promoció d’un seguit d’espais de trobada en els diferents barris de la ciutat per debatre les demandes ciutadanes i recollir les aportacions dels veïns per millorar les actuacions municipals al territori. I finalment l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, pels municipis de 1.000 a 5.000 habitants; pels Pressupostos participatius. Santa Cristina d’Aro va començar a aplicar pressupostos participatius l’any 2003 i continua fent-ho en l’actualitat. Les activitats realitzades consisteixen en un seguit de debats ciutadans realitzats en assemblees i comissions temàtiques i territorials.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: