Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un llibre de Ramon Arnabat i Anna Sabanés recorda els 1.720 penedesencs morts durant la Guerra Civil

Ramon Arnabat i Anna Sabanés publiquen Víctimes de la Guerra Civil al Penedès. Combatents morts al front i víctimes civils de la guerra civil a l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, editat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb la col·laboració del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

En aquest llibre és recull la relació nominal dels 1.720 penedesencs morts al front durant la Guerra Civil i també la població civil morta per accidents derivats de la guerra.

Es tracta d’estudis d’Arnabat i Sabanés que es remunten al 1985 i al 1993 i que havien estat tots aquests anys guardats al Centre d’Història Contemporània de Catalunya. L’accés recent a noves fonts d’informació com són els hospitals militars ha motivat els dos historiadors a actualitzar els seus respectius estudis i publicar-los.

En una entrevista a la nostra emissora, Anna Sabanés ha recordat com als anys 80 era complicat accedir a aquesta informació.

 

A l’Alt Penedès van morir 539 soldats i 40 civils fruit de bombardeigs o d’accidents derivats de la guerra. Es tracta d’un 3 per mil de la població de l’època. De fet, de les 3 comarques la més afectada va ser el Baix Penedès amb una mortalitat de prop del 20 per mil de la població.

 

En el llibre, la relació s’exposa municipi a municipi, fent constar el nom i cognoms de les víctimes, l’edat, el lloc i la data de la mort. També es recull la relació nominal de 450 persones que van morir durant la guerra civil al Penedès, però que eren veïns d’altres indrets de Catalunya i d’Espanya.

Segons Ramon Arnabat, aquesta exhaustiva relació pretén homenatjar els morts dels dos bàndols. Les dades van precedides d’un estudi introductori realitzat pels dos autors.

 

La presentació del llibre té lloc avui, a les 8 del vespre, al Consell Comarcal, i anirà a càrrec dels seus autors, del responsable de l’estudi del cost humà de la Guerra Civil a Catalunya, Jordi Oliva, i del president del Consell Comarcal, Ramon Xena.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: