Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Carles Querol ha localitzat fotografies de Robert Capa sobre la retirada republicana al Penedès

L’historiador sadurninenc, Carles Querol, i el seu fill Oriol Querol, estudiant de periodisme, han localitzat una col.lecció de 101 imatges que el mític reporter bèl.lic Robert Capa va fer a la carretera de Tarragona a Barcelona, al seu pas pel Penedès, el 15 de gener de 1939, el mateix dia que les tropes franquistes es disposaven a ocupar Tarragona.

Els protagonistes de les imatges són els refugiats civils i militars que es retiraven del front de guerra, després de l’esfondrament de les posicions republicanes a l’Ebre.

El reportatge estava arxivat en una institució privada nord-americana i Querol ha gestionat la seva cessió amb el propietari actual de les imatges, en un recent viatge als Estats Units.

Segons ha explicat a la nostra emissora ell mateix, Carles Querol feia 20 anys que buscava aquest reportatge. Les fotos són un testimoni excepcional de la població civil anònima dels municipis propers a l’actual N-340 que fugien de les tropes de Franco a peu, en carros, cotxes, ambulàncies i en camions civils i militars.

El reportatge s’inicia als carrers més orientals de Tarragona, quan les tropes franquistes ja entraven a la ciutat per Llevant, i acaba a l’alçada de Santa Margarida i els Monjos, després d’un atac de l’aviació de la

 

Legió Cóndor nazi que va provocar algunes víctimes que Capa va immortalitzar a les seves imatges, com explica Carles Querol. Algunes d’aquestes fotografies mai no s’havien arribat a positivar a partir dels clixés , i per tant, no s’havien pogut veure abans.

Amb les fotografies a la mà, la família Querol ha viatjat per la N-340 i ha aconseguit localitzar 7 dels indrets concrets on Capa va tirar les fotografies: a l’Arboç, Bellvei, La Gornal, La Ràpita i Santa Margarida i els Monjos.

Algunes d’ aquestes imatges es podran veure en el 3de8 de la setmana vinent i tot aquest material fotogràfic es veurà properament en una exposició itinerant a l’Alt i al Baix Penedès, dues de les comarques per on Capa va transitar aquell 15 de gener de fa 67 anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: