Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tot i que en general l’index de donacions de sang ha baixat a Catalunya l’Alt Penedès està tres punt

La seu dels Castellers de Vilafranca va tornar a acollir dimecres un acte solidari.

En aquesta ocasió no es tractava de la marató de sang, ni de les donacions periòdiques que s’hi celebren habitualment sinó que es tractava d’una trobada i sopar que el Banc de Sang i Teixits va organitzar amb tots els delegats de l’Alt Penedès per tal de fer-los arribar el seu agraïment per la tasca desenvolupada. Els delegats del Banc de Sang són persones que voluntàriament s’ofereixen per tal de difondre la informació de la necessitat de les donacions de sang. Són persones sovint conegudes per la seva tasca altruista en algunes entitats del poble. La reunió va servir també per informar del balanç de donacions del 2004 i per presentar una nova campanya del Banc de Sang. En relació a les donacions de l’any 2004 cal destacar que amb una població de 88.400 habitants l’Alt Penedès va recollir 3580 donacions. L’índex de donació de l’Alt Penedès del 2004 és de 40’5 per cada mil habitants, tres punts per sobre del promig de Catalunya. El municipi amb un índex de donació més alt és Puigdàlber amb el 87’5 mentre que l’índex més baix es dona a Mediona amb el 8’8. A Vilafranca l’índex és 8 punts més baix que el promig català, amb un 28’9.La responsable de promoció del Banc de Sang, la doctora Elvira Ribó, va explicar, en relació a l’any 2005 que hi va haver una situació de crisi durant la primavera, per la qual es van haver de fer crides extraordinàries a la població perquè les reserves de sang estaven al límit.A Catalunya només el 30% de la població que pot donar sang en dóna, però més d’un 75% de la població en necessitarà en algún moment de la seva vida. Per aquest motiu s’ha iniciat una campanya amb el lema "amb una vegada no n’hi ha prou", que tindrà una atenció especial per als donants.La doctora Ribó va recordar que de cada donació de sang se’n poden beneficiar com a mínim tres persones perquè es sotmet a un fraccionament per a separar els seus components, globuls vermells, plaquetes i plasma. Per donar sang només cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i estar bé de salut. El Banc de Sang continuarà oferint i millorant les unitats mòbils que es desplacen per a tots els municipis i també organitzarà un cop a l’any les maratons de sang que acostumen a ser positives perquè suposen un increment de nous donants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: