Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Moixiganga celebra el 20è aniversari de la recuperació del ball

L’Església de Sant Francesc va acollir una actuació de la Moixiganga de Vilafranca que en el seu aniversari fa estar acompanyada també per l’esbart dansaire de banyeres representant la Moixiganga de Lleida.

Enguany el ball de la mioxiganga celebra els vint anys de la seva recuperació i ahir dissabte es van realitzar els actes centrals d’aquest aniversari. A les nu del vespre, l’església de sant Francesc va ser l’escenari de la representació del ball. La Moixiganga de Vilafranca va representar tots els quadres que representen la passió de crist. Quadres recuperats ara fa vint anys.

En aquest aniversari els de vilafranca van estar acompanyats per l’esbart dansaire de banyeres, que va intereptar la moxiganga de Lleida

Tot i que també es representen els quadres en aquest estil hi domina la coreografia i es valen d’elements com torxes o palmons. Els que van poder veure les representacions van percebre les diferències entre les dues moixigangues, força diferents l’una de l’altra.

En el segle XIX, era considerada un dels plats forts de la Festa Major de Vilafranca. Tot i això, abans de la recuperació del ball l`any 1985, restava pràcticament en l`oblit després que deixés de representar-se per darrera vegada l`any 1916.

Des de 1985 la Moixiganga té costuim de fer la representació completa dels misteris en una sola actuació, el dia 31 d`agost a l`acabament de la processó i després de l`entrada del sant patró, en la plaça o espai més ampli a prop del domicili de l`administrador. Tot i així el ball també s’ha anat adaptant al llarg d’aquests anys.

Després de l’actuació a l’església de Sant Francesc Tots els Moiganguers d’aquests 20 anys van participar en un sopar a Cal Bolet. En el transcurs del sopar es va entrega a tots els assistents d’una litografia del quadre que Gillem Noya ha creat per aquest vintè aniversari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: