Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La delegació penedesenca de l’ Associació de Familiars de malalts d’ Alzheimer demana a les administ

Avui, 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l’ Alzheimer. Oficialment, aquesta demència afecta 800.000 espanyols però la xifra és molt més alta segons els experts.

La presidenta de l’ Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, àngels Cererols, ha denunciat a Ràdio Vilafranca que se senten oblidats i apartats de la societat.

Cererols fa un toc d’ atenció als polítics i els exigeix que d’ una vegada per totes considerin l’ Alzheimer com una prioritat. Recorda que és una malaltia cara, que costa uns 29 mil euros l’ any per malalt, i que a la comarca no hi ha centres de dia, ni places socio-sanitàries, una sola metgessa especialista i molt poques ajudes.

La presidenta de l’ Associació de Familiars de Malalts d’ Alzheimer trenca el tòpic que no hi ha res a fer, quan es diagnostica la malaltia. Segons Cererols no és cert, encara que no hi ha cura, sí que hi ha medicació i tractaments pal·liatius que com més aviat comencin millor.

Una de les barreres amb les quals topen els malalts i els familiars és que el diagnòstic de l’ Alzheimer es fa massa tard. àngels Cererols critica que sovint els primers símptomes s’ atribueixen a l’ edat i no se’n fa cas.

Els experts també recomanen evitar caure en la resignació quan a un avi se li diagnostica Alzheimer, encara que arribi als 80 anys.

Cada dia hi ha més casos de malalts d’ Alzheimer perquè la població envelleix. Segons un estudi recent, aquesta demència serà diagnosticada cada any, a partir d’ ara, a 7’4 de cada mil persones de 60 a 70 anys i a 85 de cada mil que tinguin 85 anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: