Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La campanya al jaciment neolític de Les Guixeres ha posat al descobert una tercera cabana

El jaciment de Les Guixeres, a Sant Martí Sarroca, és un dels assentaments neolítics més antics del Mediterrani occidental, d’uns 7.500 anys, i un dels pocs excavats a l’aire lliure.

Fa tres anys es van reprendre les excavacions a Les Guixeres amb el suport logístic de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca.

Aquest estiu, del 7 al 27 d’agost, un equip integrat per estudiants de la Universitat de Barcelona i doctorands de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Saragossa i encapçalat per l’arqueòleg i professor de la UB Xavier Oms hi ha estat treballant. L’equip ha posat al descobert una tercera cabana que s’afegeix a les dues que ja es van excavar en anteriors campanyes.

El jaciment de Les Guixeres, a tocar de Vilobí del Penedès, és un poblat a l’aire lliure que va estar habitat pels primers pagesos – agricultors i ramaders- que es van establir al Penedès.

L’entorn del poblat era diferent a l’actual, amb un bosc amb més alzines i roures i amb planes endorreiques, llacs o llacunes, sota la muntanya de Can Sogas. Així els habitants tenien un fàcil accés a l’aigua.

Els arqueòlegs tenen oberts uns 200 metres quadrats i esperen poder obrir entre 50 i 60 més en properes campanyes per conèixer millor l’estructura del poblat.

L’arqueòleg vilafranquí Josep Mestres va encapçalar una primera campanya d’excavacions al jaciment de Les Guixeres l’any 1974.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: