Dimarts, 22 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La burocràcia fa complicat que s’amplïi el nombre de criadors de Gall del Penedès

Els criadors de Gall del Penedès segueixen reivindicant el consum d’aquest tipus d’aliment tot l’any i no només per Nadal.

Els criadors es passen la major part de l’any treballant per a oferir els seus Galls del Penedès per la Fira del Gall. Uns criadors que cada cop són menys i que reivindiquen el consum d’aquest tipus d’aliment tot l’any i no només per Nadal.

La criança del Gall del Penedès ha anat evolucionant des dels seus inicis. De fet, van començar sent vuit criadors, abans de que existís la certificació de qualitat IGP, i en queden quatre en l’actualitat. Aquests quatre són els que oferiran els seus galls aquest cap de setmana a la 360a edició de la Fira del Gall. I ho fan, com sempre, reivindicant la desestacionalització d’aquest tipus d’aliment que no només es pot menjar per Nadal. Enric Ferré és criador i el president de l’IGP Gall del Penedès.

La Fira del Gall també és un reflex de com està evolucionant la criança i, sobretot, la manera de consumir aquest tipus d’aviram. Segons Ferré, la tendència és que la gent cada cop compra menys peces vives per a adquirir l’animal ja mort i trossejat, o fins i tot cuinat.

El criador de Cal Nadal, Carles Herrero, parla de com ha evolucionat la criança des que ell va començar. Creu que la burocràcia i la normativa fa que sigui difícil que nous criadors puguin entrar dins el sector. Enric Ferré generalitza i parla de dificultats en tot l’àmbit de l’agricultura. Afegeix que la normativa no està adaptada per a un tipus de criança artesanal com la que ells fan.

La Maria Antonia Udina va ser la primera presidenta de l’IGP Gall del Penedès. Actualment està jubilada i veu incert el futur de la criança del Gall del Penedès. Udina creu que cal més promoció d’aquest producte de casa nostra.

Igual que passa amb tot el sector de l’agricultura, els criadors veuen difícil el futur de la criança de Gall del Penedès perquè és una feina que comporta dedicar-hi moltes hores, els preus són baixos i la venda també és complicada. Tot plegat fa que el relleu generacional sigui pràcticament inexistent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: