Dilluns, 20 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La fira del Gall manté l’equilibri entre tradició i innovació atraient els joves amb novetats

Durant aquest cap de setmana Vilafranca ha acollit la 360a Fira del Gall, el tradicional mercat d’aviram que enguany ha comptat amb les habituals parades artesanals, tastos gastronòmics i el Galliner.

Dissabte a les 8 del matí es va donar el tret d’inici a la 360a Fira del Gall amb la sortida de la comitiva d’autoritats, des de la plaça de la Vila fins al recinte de la fira, precedida de les figures del bestiari festiu de ploma vilafranquí: el Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, acompanyats dels grallers.

Tot seguit, va ser el moment d’encetar la Mostra Gastronòmica a la plaça de la Gastronomia, un dels epicentres de la Fira, a banda del Pavelló Firal. En aquest espai, sis restaurants del territori van oferir l’oportunitat de tastar un total de divuit plats elaborats amb Gall del Penedès amb IGP i altres aus de pagès. En aquest sentit, l’alcalde, Francisco Romero explicava quins són alguns dels atractius de la Fira.

Precisament per això, per adaptar-se als formats actuals i per atraure el públic més jove, es va incloure el Galliner o Vesprada com a novetat. Una activitat que va combinar gastronomia, música i humor a càrrec del Còmic Guillem Estadella amb l’espectacle Jarana, acompanyat de degustacions de vi de la DO Penedès. Una combinació de luxe tal com comentava Estadella.

Una altra de les particularitats de la Fira del gall són les parades artesanals. L’habitual mercat d’artesania de la Fira, enguany ha comptat amb un centenar de parades d’art i artesania i de venda de productes d’alimentació natural i brocanteria. La Maite, una de les paradistes, explicava que l’ambient de Vilafranca és el motiu pel qual decideix repetir cada any.

Per la seva banda el tradicional Mercat d’Aviram també ha estat un any més l’essència de la Fira del Gall. Les vendes de Gall del Penedès amb IGP han assolit la fi d’existències. En aquest sentit, la gent ha comprat en més quantitat els galls ja trossejats i fins i tot cuinats que no pas els vius tal com explica Enric Ferré de la Granja Les Oliveres de Rodonyà.

La Mostra Gastronòmica, que enguany ha incorporat com a novetat l’opció d’adquirir els tiquets en línia de manera anticipada, ha tornat a complir amb les expectatives. Les vendes de tiquets han anat bé i les xifres d’usuaris són molt positives tal com explica la directora del Servei de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, Emília Torres.

Tot i que encara no hi ha dades definitives, el dissabte van passar per la carpa unes 10.000 persones. Això indica que l’afluència de visitants com a mínim s’ha mantingut respecte a altres edicions.

Pel que fa al producte estrella, el Gall del Penedès, en total se’n van vendre un total de 640 exemplars fins a arribar a la fi d’existències. 250 vius per portar-los a l’escorxador, 240 ja sacrificats i tallats i 150 cuinats. A més, entre els sis restaurants que van participar en la mostra gastronòmica se’n van cuinar més de 720.

Tot plegat el cap de setmana en què el gall Tomasot i la gallina Ballarica van fer d’amfitrions de les bèsties de ploma convidades i tot ballant van recórrer, des de la Fira del Gall fins al centre de la vila. El recorregut es va iniciar a la plaça de la Gastronomia de la fira fins que van arribar a l’Ajuntament passant per la Fira de Santa Llúcia.

Mireia Via, presidenta del Tomasot i la Ballarica explicava en quin moment de l’any comencen a assajar els balls.

Per la seva banda Bruna Garreta, cap de Colla de la Cigonya Segunola de Les Gunyoles, es mostrava molt satisfeta d’haver participat en la Cercavila.

A la Cercavila també hi va participar el gall Abraxas de Palau Solità i Plegamans i hi van fer d’amfitrions el Ferafoc petit de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga del barri de Sant Julià i l’Aligueta Tramuntana.

La 360a edició de Fira del Gall arriba al seu punt final amb xifres molt positives. Les vendes de galls han arribat a la fi d’existències, la mostra Gastronòmica s’ha tancat amb més de 2400 tiquets venuts així com milers de visitants han pogut gaudir de l’ambient de Vilafranca i del Gall del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: