Diumenge, 19 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El 2024, un any de contrastos meteorològics, amb calor intensa i una lleu millora de la sequera

El 2024, un any de contrastos meteorològics, amb calor intensa i una lleu millora de la sequera

El resum anual: el tercer any més càlid des que hi ha dades, amb fenòmens extraordinaris, una sequera persistent, però signes de recuperació hídrica.

S’acaba el 2024, un any que ha estat marcat per condicions climàtiques extremes i variables a l’Alt Penedès, amb temperatures inusualment altes, precipitacions irregulars i una sequera persistent. Aquests factors han tingut un gran impacte, especialment en el sector vitivinícola. Tot i les dificultats, la situació ha mostrat certs signes de recuperació, amb un balanç final que contrasta amb l’any anterior.

Temperatures i fenòmens meteorològics

Les temperatures del 2024 han estat, en general, més altes que la mitjana climàtica, amb episodis de calor intensos a la primavera, l’estiu i fins i tot al gener, quan es va produir una floració precoç dels ametllers. Aquest augment de la temperatura ha alterat els cicles naturals de les plantes, un fenomen que no es va repetir amb la mateixa intensitat el 2023.

Ametllers florits a Avinyonet del Penedès. Foto: Maria Rosa Ferré.

En aquest context, 2024 s’ha convertit en el tercer any més càlid a Catalunya des que es tenen registres.

Mapa de comparatiu entre la temperatura mitjana climàtica (1991 – 2020) i l’any 2024. FONT: Meteocat.

En comparació, el 2023 va ser un any amb una dinàmica meteorològica més moderada, amb fluctuacions més petites entre èpoques de calor i fred. L’any 2024 ha estat marcat per una major intensitat dels esdeveniments climàtics, com les fortes pedregades d’inicis de juny.

Pedregada de l’1 de juny a Sant Quintí de Mediona. Foto: Jordina Jané.

Una verema empobrida: de la sequera al míldiu

La verema del 2024 ha estat una de les més complicades de la història de la comarca, amb una producció de raïm molt inferior a la mitjana a causa de la sequera i les pedregades. Les fortes pluges de l’1 de juny van afectar greument unes 1.500 hectàrees de vinyes, especialment, a les zones de la Rovira Roja i La Ràpita. Els viticultors es van veure obligats a gestionar una verema empobrida, sobretot en volum.

Vinyes danyades per la calamarsada.

La sequera acumulada del 2024 ha estat un altre factor decisiu. Tot i les precipitacions a la tardor i a l’inici de l’hivern, la comarca encara ha registrat una baixa producció d’aigua a l’estiu ple de restriccions al respecte, fet que va agreujar la situació de les vinyes. Això s’ha reflectit en un estat dels ceps més debilitat que l’any passat.

Ara bé, també hem de tenir en compte les pluges abundants durant la primavera de 2024, que van crear les condicions idònies per a la proliferació del míldiu, un fong que afecta especialment les vinyes i que ha suposat la cirereta d’un pastís catastròfic. Els episodis de pluja de març i abril, tot i que van ser beneficiosos per a la recuperació parcial de la sequera, van incrementar la humitat en el terreny i en les fulles de les vinyes, facilitant l’aparició d’aquesta plaga, un fenomen que no es veia des de l’any 2020. El míldiu, que es desenvolupa en condicions de calor i humitat, va afectar especialment les zones més vulnerables de la comarca, contribuint a una de les veremes més pobres de la història de l’Alt Penedès. Aquest fet va agreujar els danys ja causats per la sequera i les pedregades, deixant els viticultors amb una collita molt inferior a l’esperada.

El míldiu ha afectat poques hectàrees, però el dany ha estat considerable.

 

Pluges irregulars i recuperació hídrica: comparativa de les precipitacions

Una de les característiques més destacades del 2024 ha estat la irregularitat de les pluges. Els mesos de primavera van registrar una acumulació de precipitacions relativament alta a Vilafranca del Penedès, amb 70,4 mm a març i 60,9 mm a abril, tot i que la pedregada i la sequera inicials van limitar el benefici d’aquestes. Durant l’estiu, les precipitacions van ser mínimes (64,4 mm a juny i 8,6 mm a juliol).

En canvi, el 2023 va registrar unes precipitacions més que baixes, però més equilibrades, amb 199,3 mm a l’estació de Vilafranca del Penedès – La Granada, un 37% menys de la mitjana esperada. Això va deixar una situació més justa en termes d’aigua disponible, però, alhora, va ser també un any amb un dèficit d’aigua insòlit que va afectar les reserves hídriques.

Precipitacions de 2024: anàlisi i comparativa

Les dades de precipitacions de 2024 provenen de la Xarxa d’Estacions Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) de l’estació de Vilafranca del Penedès – La Granada. En total, les precipitacions de 2024 fins al 30 de setembre van ser de 324,2 mm, una xifra que, malgrat superar les precipitacions de l’any passat (199,3 mm el 2023), continua sent insuficient per compensar la sequera acumulada als mesos d’estiu. La distribució de les precipitacions per mesos ha estat la següent:

  • Gener: 16,4 mm
  • Febrer: 12,2 mm
  • Març: 70,4 mm (inclou enfarinada de neu)
  • Abril: 60,9 mm
  • Maig: 26,6 mm
  • Juny: 64,4 mm
  • Juliol: 8,6 mm
  • Agost: 18,9 mm
  • Setembre: 45,8 mm
  • Octubre: 125,6 mm
  • Novembre: 47,3 mm
  • Desembre: 32,5 mm

Total de pluges en 2024: 529,8 mm

Aquesta quantitat de precipitacions ha estat força elevada durant el segon semestre de l’any, especialment a l’octubre, que va registrar 125,6 mm, un mes excepcionalment plujós. 

Mapa de comparatiu entre la precipitació que hauria de caure segons mitjana climàtica (1991 – 2020) respecte a la de l’any 2024. FONT: Meteocat.

L’estat dels recursos hídrics: Pantà de Foix

Un dels aspectes més destacats ha estat el Pantà de Foix. El 2024, l’embassament ha superat el 100% de capacitat, passant d’un nivell mínim històric, del 60% a principis d’any, a aconseguir-se per sobre del 100% gràcies a les precipitacions tardorenques. Aquest augment és una clara millora respecte a l’any passat, quan el 2023 el pantà es va mantenir en nivells relativament baixos durant tot l’any, afectat per la sequera persistent.

El Pantà de Foix a mínims històrics. Foto: Àngela Llop, 31 de desembre de 2023.

Malgrat aquest increment en la capacitat del pantà, és important destacar que la recuperació de les reserves d’aigua no ha estat homogènia. A la zona nord-oest de la comarca, les precipitacions de la tardor han ajudat a revertir parcialment els efectes de la sequera, mentre que a altres zones, com el centre de l’Alt Penedès, les precipitacions han estat per sota de la mitjana anual, mantenint encara cert dèficit d’aigua en els sòls.

El Pantà de Foix supera la seva capacitat. Vídeo: Jaume Casañas, novembre de 2024.

 

Un any de fenòmens extraordinaris

El 2024 també serà recordat per fenòmens inusuals que han captat l’atenció del públic. Entre els més destacats hi ha les aurores boreals visibles a Catalunya durant el mes de maig, un fenomen excepcionalment rar a aquestes latituds. Tot i que amb menys intensitat, aquestes aurores també es van repetir a l’octubre.

Aurores boreals inusuals a Catalunya.

L’octubre també va estar marcat pel pas del cometa del segle, que va il·luminar el cel nocturn a mitjans de mes, coincidint amb una de les diverses superllunes que han estat visibles aquest any.

El Cometa del Segle des de Sant Quintí de Mediona. Foto: Xavi Navas. 

Malgrat aquestes meravelles astronòmiques, l’any també ha estat escàs en neu, amb només alguna enfarinada al març que va sorprendre les zones més altes de la comarca i Montserrat.

L’única enfarinada de l’any, des de Moja i Montserrat al fons. Foto: Fran Lorenzo.

Un any de contrastos i dificultats, però amb certes millores

El 2024 serà recordat a l’Alt Penedès com un any de contrastos intensos, amb unes condicions climàtiques extremes que han afectat tant la producció agrícola com els recursos hídrics. Tot i que el Pantà de Foix ha superat el 100% de la seva capacitat, la sequera de l’estiu i les condicions irregulars de precipitació han deixat un balanç danyat en molts àmbits. Comparat amb el 2023, tot i les dificultats, el 2024 ha mostrat certs signes de recuperació, però els efectes del canvi climàtic es noten més intensament en l’agricultura i la gestió dels recursos naturals. Amb tot això, el sector de la pagesia es mostra esperançat en la campnaya del 2025.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: