Dimecres, 9 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pantà de Foix arriba a mínims històrics, però és el més ple de Catalunya

La contaminació i la manca de manteniment, els principals reptes de l’embassament.

Fa molts mesos que anunciem que Catalunya viu en un context de sequera històrica i excepcional. Precisament, aquest dijous la Generalitat de Catalunya va declarar la fase d’emergència per la manca de precipitacions a bona part de Catalunya, on 20 municipis de l’Alt Penedès hauran d’adaptar-se a les noves restriccions del consum d’aigua.

Ara bé, com és evident, qui pateix de manera directa aquests efectes és el medi natural. La nostra comarca disposa d’un embassament important, el Pantà de Foix, un espai que s’està ressentint de tota aquesta situació. Actualment, el Pantà de Foix es troba al 56% de la seva capacitat. Tot plegat, però, contrasta amb la resta d’embassaments, perquè aquests és el més ple de Catalunya. A tall d’exemple, Sau es troba al 4%, Siurana al 3% o Riudecanyes al 2,86% .

Des de l’equip de manteniment del Parc del Foix expliquen que el Pantà poques vegades havia arribat a uns nivells tan baixos, malgrat que entri aigua constant de la depuradora de Vilafranca. A més, cal tenir en compte que és un embassament molt contaminat i que, la manca d’aigua, ha accentuat aquest aspecte. Així ho ha explicat Pau Mundó, director del Parc del Foix.

Justament, la contaminació d’aquesta zona natural és un problema que fa anys que les administracions intenten revertir. L’any 2017 es va impulsar un Pla d’actuació per posar-hi fil a l’agulla amb la col·laboració de l’ACA, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Tot i això, el projecte es va acabar desestimant per la manca de fons europeus.

Tanmateix, Mundó assenyala que la part positiva de l’estudi va servir per concloure que la contaminació del pantà prové de la indústria i no tant de l’agricultura. És així, com els esforços del futur se centraran en la millora d’aquest espai natural.

Si bé que l’aigua de l’embassament es troba a mínims, aquest és el més ple de Catalunya de la xarxa hidrogràfica Ter-Llobregat. El director del Parc apunta que es deu pels pocs usos agrícoles i humans que se’n beneficien de l’aigua del pantà. Des de l’Ajuntament de Castellet i la Gornal posen especial èmfasi en la gran diversitat de fauna que envolta aquest espai natural. Xavi Revuelta és l’alcalde del municipi i esmenta que estan pressionant a l’ACA per fer tasques de manteniment en tota aquesta zona, ja que el consistori poc hi pot fer al respecte.

Per altra banda, Revuelta destaca que el municipi poc se’n beneficia d’aquesta aigua, ja que tot va a parar a la comunitat de regants de Cubelles, al Garraf. Per aquest motiu, la voluntat de l’Ajuntament serà treballar perquè Castellet i la Gornal, i el conjunt de la comarca, en pugui treure profit.

Concretament, Castellet i la Gornal és un municipi que sobrepassa el consum d’aigua establert per la gran extensió de nuclis. Tot i que l’Ajuntament fa mans i mànigues per adaptar-se a les restriccions, Revuelta ja avança que serà una tasca gairebé impossible. Per tant, des del municipi es marquen l’objectiu de continuar treballant per fer pressió a l’ACA i arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya que permeti recondicionar totes aquelles problemàtiques que s’arrosseguen de temps enrere i que la sequera ha agreujat.

Així doncs, amb la greu sequera actual, el Pantà de Foix afronta un futur immediat ple de reptes i deures per fer, a l’espera d’unes pluges que no acaben d’arribar i reprendre la col·laboració del conjunt de les administracions per reactivar un Pla que va quedar enfonsat sota l’aigua des de l’any 2017.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: