Divendres, 14 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La DO Penedès xifra en gairebé 1.500 hectàrees de vinya afectades per la pedregada

Unió de Pagesos qualifica de desastre pel Penedès vinícola la pedregada d’aquest dissabte.

Dissabte a la nit es van precipitar en mitja hora més de 30 litres per metre quadrat a la zona de Font-rubí, amb pedra que ha destrossat la vinya.

L’afectació de la tempesta ha estat nefasta per un sector, el de la pagesia del Penedès, que porta quatre anys sense aixecar el cap, primer amb una plaga de míldiu, després amb tres anys de sequera i ara amb la pedra. En concret en poc més de mitja hora es van recollir 35 litres/m2 a Font-Rubí, 25 litres/m2 a Sant Martí Sarroca o 11 litres/m2 a Vilafranca.

El representant de la vinya del sindicat Unió de Pagesos, Josep Marrugat, assegura que ha estat un desastre per la vinya del Penedès.

Per la seva banda el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, xifra en gairebé unes 1.500 hectàrees les afectades.

Els epicentres de la tempesta acompanyada de pedra han estat a la zona de la Rovira Roja i a La Ràpita.

Olivella explica que caldrà tractar els ceps a partir d’ara per recuperar-los per l’any vinent.

Des d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat qualifica d’autèntic desastre la situació que pot comportar la mort d’uns ceps que ja estaven tocats per la sequera. Per això reclamaran ajuts per la reestructuració de les vinyes, malgrat que en aquests moments amb un govern de la Generalitat en funcions això és més complicat.

Aquest dilluns al matí, dins el 4t Simposi de Viticultura Regenerativa que tenia lloc a l’auditori del Vinseum, una de les ponències anava a càrrec de M. Carmen Llasat, Catedràtica de Física de l’Atmosfera, doctora en Ciències Físiques per la UB i experta en riscos meteorològics i canvi climàtic. Abans de la seva intervenció al simposi, Llasat explicava a Ràdio Vilafranca i Penedès TV que l’augment de la temperatura, més greu a la zona del Mediterrani, provoca fenòmens més extrems i sobtats.

És cert que no és la primera vegada que la pedra castiga les vinyes del Penedès, però també és cert que ni els pagesos més grans recorden una afectació tan gran de territori i amb tant violència com la d’aquest dissabte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: