Dimecres, 23 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les pluges d’aquest hivern ja han superat pràcticament la recollida els darrers anys

Aquestes darreres setmana hem viscut brusques alteracions del clima, passant del fred a la calor en pocs dies, i tornant al fred. Tot acompanyat de pluges que han estat també intenses i continuades.

Tot plegat s’ha reblat aquest passat cap de setmana fins i tot amb una intensa pedregada diumenge.
Des de l’Incavi, el responsable de l’estació meteorològica Josep Gol, comentava que amb la pluja que ha caigut fins ara aquest 2018, ja s’han gairebé superat els registres totals dels dos darrers anys. En aquets primer 4 mesos de l’any ja s’han recollit més de 350 litres per metre quadrat, xifres que estarien properes al total dels darrers anys. Gol considera que s’ha trencat, ni que sigui de moment, la tendència a la sequera dels darrers dos o tres anys.
Les pluges caigudes a l’hivern sempre son benvingudes, i ara caldrà estar pendents de properes precipitacions per tal de veure si afecten a nivell sanitari els cultius. Gol apuntava que enguany sembla que les plantes van més lentes que altres anys, per exemple en el cas de la vinya, i remarcava que aquestes pluges de les darreres setmanes no han estat dolentes.
El responsable de l’estació meteorològica de l’Incavi remarcava que aquest 2018 està registrant moltes oscil·lacions tèrmiques, sobre tot en les darreres setmanes. Tot i que es podria considerar que és habitual a la primavera, Gol explica que potser estant sent massa brusques i contribueixen a que també les plantes vagin una mica desmarxades.
Un exemple pot ser la pedra que va caure diumenge, que Gol considera sobre tot per la seva mida, que no eren normals d’aquestes alçades d’any. Una pedra grossa i que, en general, no ha causat danys a la vinya.
Totes aquestes oscil·lacions tèrmiques i les pluges d’aquests primers mesos de 2018 afectaran els cultius de les nostres comarques, però encara caldrà esperar algunes setmanes per veure si ho fan en positiu o en negatiu. De moment la pluja ha estat ben rebuda pels camps, i és d’esperar que amb la normalització de les temperatures les plantes vagin també recuperant el seu ritme normal. Ara per ara encara és aviat per poder saber quina serà l’evolució i la possible afectació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: