Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Afectació irregular de la pedregada sobre les vinyes de la DO Penedès

La pedregada de dimecres ha tingut una afectació irregular a la DO Penedès i no farà variar la quantitat ni la qualitat de la verema.

La pedregada del dimecres ha destrossat parcel·les senceres en determinats punts però l’afectació ha estat irregular si mirem en conjunt la zona de la DO Penedès. D’aquesta manera, des de la Denominació d’Origen creuen que no afectarà ni la quantitat ni la qualitat de la verema, que ja estava força avançada. Ara es tracta de collir el més aviat possible tot el raïm que s’hagi vist afectat.

L’avançament de l’inici de la verema, que va arrencar majoritàriament la segona setmana d’agost, ha fet que la collita estigués ja força avançada quan es va produir l’esclafit i la pedregada de dimecres. La pedregada ha afectat greument parcel·les senceres en determinats punts, sobretot a la zona de Pacs, Les Cabanyes i Vilafranca i L’Arboçar i Les Gunyoles. Però tenint en compte que la DO Penedès té gairebé 30.000 hectàrees, el seu director tècnic, Francesc Olivella, considera que no tindrà conseqüències sobre la quantitat ni la qualitat de la collita.

Després de la pedregada, el més important és collir el més aviat possible perquè el raïm que ha quedat tocat no es podreixi. Per això és molt important que els cellers siguin flexibles quant a l’entrada de raïm.

En algunes parcel·les, com la que la Maria Grau té a la zona de Les Clotes de Vilafranca, davant la muntanya de Sant Pau, la vinya ha quedat inundada i això dificulta poder collir ràpid.

Les dades recollides per la xarxa d’estacions meteorològiques indiquen que les pluges de dimecres van arribar fins als pràcticament 58 litres per metre quadrat a la zona de Vilobí. A L’Arboçar es van produir dos pics, a primera hora del matí i al voltant de l’esclafit en què van caure més de 15 litres en només 15 minuts.
Lluís Carsi, de Vins de Foresta, explica el seu cas.

Mirant el futur, Carsi creu que ni els vins ni la vinya es veuran afectats.

El sindicat Unió de Pagesos ha demanat avui una valoració urgent pels efectes de les pedregades a explotacions agràries del Penedès, així com a d’altres zones afectades com el Baix Empordà i el Pla de l’Estany.

Des d’Unió de Pagesos parlen d’una afectació en algunes finques de fins al 100% el raïm que encara quedava per collir.

A Pacs, xifren els danys entre el 60% i el 90% en algunes explotacions, i en alguna de Les Gunyoles, en un 100%.

Josep Marrugat és el responsable del sector de la vinya i el vi a la Unió de Pagesos. Marrugat destaca, però, que la verema estava ja força avançada, per sort.

A banda de la vinya, a la zona de Fortesa, el fort vent que va acompanyar la tempesta va fer caure la meitat de préssec que quedava per collir.

Des d’Unió de Pagesos demanen al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural una valoració ràpida i acurada de tots aquests danys per poder indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: