Dilluns, 3 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els grups municipals reclamen un canvi en la gestió econòmica del Vinseum

Aquest dimarts s’ha celebrat la sessió ordinària de Ple a l’ajuntament de Vilafranca corresponent al mes de maig.

Una sessió amb molts punts a l’ordre del dia, una bona part de tràmit. El debat més intens s’ha produït al voltant dels comptes de la Fundació del Vinseum. En primer lloc es portava a aprovació una modificació de pressupost. Una modificació amb moltes partides, que esgota gairebé la totalitat dels 300.000€ del romanent de tresoreria. Partides com per exemple per l’organització d’una fira de les professions, per ampliar la neteja viària, una subvenció al Casal per les obres d’un ascensor o també la dotació per iniciar els treballs de relació i valoració de llocs de treball de l’Ajuntament, per una futura negociació del conveni. Però la partida més gran, de 63.000€ és per eixugar el dèficit del Vinseum de l’any 2023. en el debat de la modificació els portaveus dels diferents grups municipals ja van alertar sobre aquesta partida. La modificació es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC i VeC, i els vots en contra de Junts i la CUP: Posteriorment es va donar compte del tancament de l’exercici pressupostari del Vinseum i es va ampliar el debat sobre aquest tema.
La regidora de VeC, Montse Romagosa, assenyalava que un museu de les cultures del vi de Catalunya no pot ser que només estigui finançat per l’Ajuntament de Vilafranca.

La portaveu de la CUP, Marta Soler, va detallar el cost que ha tingut l’obra del Vinseum, i va remarcar que des de fa anys cal implementar el pressupost ordinari, que té una partida inicial de 900.000€. Es va mostrar preocupada per el dèficit acumulat de 345.000€.

També el portaveu d’ERC, Pere Sàbat, remarcava la necessitat de millorar molt la gestió econòmica del Vinseum. Va apuntar que la gran inversió que ha fet l’Ajuntament no es correspon amb el rigor pressupostari.

I per part de Junts, la regidora Xell Montserrat, explicava que el seu representant es va abstenir a l’hora d’aprovar els comptes a la Fundació per manca d’informació. Reclamava sobretot quina estratègia es vol seguir, o si hi ha estratègia per revertir el dèficit, que va qualificar de fallida tècnica.

Responent a la demanda la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, va explicar que hi ha previst un pla de viabilitat i es va comprometre a fer-lo arribar a tots els grups.

Per la seva banda l’alcalde de Vilafranca va demanar mantenir la unitat d’acció que hi ha hagut en el projecte del Vinseum i va remarcar que cal aconseguir que altres administracions també s’impliquin en el pressupost ordinari.

A banda d’aquesta qüestió un altre dels punts destacats del Ple va ser l’aprovació de l’addenda al Conveni Col·lectiu i l’Acord de Condicions vigents, revertint retallades d’anys enrere en època del govern del PP. En especial amb la jornada de 35 hores setmanals, i amb el cobrament del sou sencer des del primer dia de baixa. El punt es va aprovar amb els vots a favor dels grups del PSC, ERC, CUP i VeC. Junts es va abstenir per entendre que es modificaven punts d’abast global, que caldria tractar en el marc d’una negociació del conveni. D’altra banda també es va aprovar la inclusió al Pla d’emergència municipal en situacions de sequera les piscines municipals considerades refugi climàtic i, inicialment, l’Ordenança Municipal per a l’Estalvi d’Aigua a Vilafranca. Finalment el Ple va acordar per unanimitat atorgar la Medalla de la Vila a la colla castellera dels Xicots de Vilafranca i al nedador paralímpic Toni Ponce a més de fer un reconeixement als regidors i regidores de l’etapa d’ajuntaments democràtics finats.

La sessió íntegra del ple es pot recuperar a la carta al web rtvvilafranca.cat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: