Divendres, 14 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El “no” de Castellví a Sant Marçal-Cal Vies fa que el futur del polígon sigui una incògnita

Aquest mes de maig, l’Ajuntament de Castellví ha sol·licitat que s’aturi l’elaboració del PDU de Sant Marçal-Cal Vies i l’exclusió del municipi, si el polígon logístic continua endavant.

Després que l’antic consistori sol·licités l’any 2021 la represa de l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic del projecte, el nou govern de Castellví, sorgit durant les eleccions municipals del 2023, ha fet marxa enrere i ha anunciat els seu posicionament en contra junt amb els demès regidors del consistori.

L’Ajuntament ho va fer el passat 7 de maig en un Ple Extraordinari, on per unanimitat es van aprovar un seguit d’al·legacions, que busquen frenar, en definitiva, l’elaboració del Pla Director Urbanístic del polígon o l’exclusió definitiva del municipi del projecte, en el qual també hi participen l’Arboç i Castellet i la Gornal.

En primer lloc, l’Ajuntament considera necessari que no es continuï amb la tramitació del Pla Director en cap dels tres municipis afectats, ja que la construcció de l’activitat econòmica de Sant Marçal-Cal Vies és incompatible amb el desenvolupament urbanístic sostenible i el Pla Director Territorial del Penedès, el qual considera com a sòl de protecció especial de la vinya les 128,5 hectàrees que comprèn el PDU.

Un altre dels acords presentats per l’Ajuntament de Castellví està relacionat amb la normativa del Pla Director Urbanístic respecte a la reconversió del sòl.

Segons el consistori, el terme municipal de Castellví hauria de quedar exclòs del Pla Director Urbanístic, ja que aquest planteja un tipus de sòl industrial que no s’adapta al que preveu l’actual POUM de Castellví de la Marca.

En aquest sentit, diversos veïns del municipi, agrupats en un grup motor contrari al polígon, també denuncien la possible especulació dels terrenys requalificats pel futur polígon logístic per part de grans immobiliàries.

En concret, els documents per a l’aprovació inicial detallen els actuals propietaris dels sectors de planejament 1 i 2 del polígon. La majoria són grans tenidors, que acumulen més del 80% dels terrenys. Per una banda, trobem la Immobiliària Mar, SLU, amb un 41,4% del Sector 1. I, per una altra banda, trobem Codefe Penedès 2006 SL, amb un 40,9% del Sector 2.

Sigui com sigui, el nou posicionament de l’Ajuntament suposa un abans i un després pel futur del polígon i la redacció del seu Pla Director Urbanístic.

Per tal de conèixer el futur de Sant Marçal-Cal Vies, el municipi de Castellet i la Gornal ha tingut aquest dimecres una reunió telefònica amb el Departament de Territori i Urbanisme.

Segons explica el seu alcalde, Xavier Revuelta, el projecte es troba en un punt mort, ja que primer, el Departament ha de revisar les al·legacions de Castellví de la Marca.

El mateix Revuelta respecta el nou posicionament de Castellví, però també entén que aquesta decisió afectarà de ple a Castellet, ja que aquesta paralització momentània del Pla Director Urbanístic, també alentirà la reindustrialització del municipi, necessitat d’aquest sector des de la marxa de la Robert Bosch l’any 2022.

Ara per ara, l’última paraula la tenen el Departament i la Comissió d’Urbanisme, amb la possibilitat de tornar el Pla Director Urbanístic a la casella de sortida, però sense la participació de Castellví de la Marca. Un fet, que entitats mediambientals del territori com Som Penedès, celebren.

Tot i això, el Ple de Castellví va ser clar i contundent, en el suposat cas que el Pla Director de Sant Marçal-Cal Vies continués únicament amb Castellet i l’Arboç. En una de les al·legacions, l’Ajuntament castellvinenc considera necessari i imprescindible que la tramitació del polígon es faci efectiva, després de l’aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès, previst per l’any 2025, ja que l’ordenació del territori està per damunt de l’ordenació urbanística. Ho recordava la primera tinent d’Alcalde, Núria Arnau, durant la sessió extraordinària del 7 de maig.

El consistori també entén, que si les tramitacions del polígon avancen, caldrà protegir les masies i habitatges del municipi i que aquests, a més, es connectin als serveis del futur sector d’activitat econòmica (aigua, gas, clavegueram, fibra, etc.).

A més, amb l’objectiu de protegir aquests dos elements, l’Ajuntament de Castellví també demanarà que s’incloguin franges verdes entre els habitatges i el futur polígon per garantir la protecció visual. També la limitació de la volumetria de les naus a 12 metres d’alçada, i la redirecció de l’entrada al Sector 3 del polígon per la BV-2171 o pel col·lector lateral de l’N-324, perquè el trànsit no afecti el municipi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: