Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El topall dels preus agreuja la problemàtica d’oferta de pisos de lloguer

Des del sector apunten que molts propietaris no volen posar els habitatges a llogar perquè se senten més insegurs davant possibles casos de morositat

El Departament de Territori ha declarat 131 nous municipis de Catalunya com a zona de mercat tensionat pel que fa a l’habitatge. En relació a l’Alt Penedès, s’han afegit vuit municipis a més als que ja hi havia que eren Vilafranca i Sant Sadurní. Aquesta declaració fa que s’hagin de posar topalls al preu del lloguer.

Castellet i la Gornal, Olèrdola, Sant Martí Sarroca, Torrelles, Olesa de Bonesvalls, Sant Pere de Riudebitlles, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Aquests són els municipis de l’Alt Penedès que tenen també a partir d’ara topall al preu del lloguer.

L’increment generalitzat del cost de l’habitatge, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, han estat els detonants per actualitzar la llista per intentar posar fre a l’escalada de preus.

Des del sector immobiliari veuen, però, que aquest topall del preu dels lloguers el que ha fet és agreujar el problema de la manca d’habitatge perquè estan desapareixent molts pisos del mercat. A més, molts propietaris no volen posar els habitatges a llogar perquè se senten més insegurs davant possibles casos de morositat. Ho apunta Ruben Llach, que és soci director de Llach Serra i vicepresident dels administradors finques de Barcelona i Lleida.

Llach comenta que, en general, el propietari català no és un gran inversor i prefereix tenir llogaters que cuidin els pisos i no té gaire en compte el preu que paguin. Llach demana a les administracions solucions estructurals i no pas una llei que, creu, no serveix.

Amb la nova normativa, el preu dels lloguers quedar congelat (només amb l’augment de l’IPC) als municipis declarats com a zones tensionades. I quan es tracti d’un gran propietari (amb cinc o més habitatges), el preu no podrà superar el topall que marqui el nou índex. Això vol dir que en alguns casos, fins i tot s’haurà d’abaixar el preu quan toqui renovar el contracte.

Des de l’agència Casas Raluy, Quim Vidal apunta que l’administració no sap ben bé com aplicar la nova normativa i, per tant, els efectes es notaran a mitjà termini i no pas de forma immediata.

Quim Vidal explica que falten moltíssims pisos de lloguer amb una demanda sobretot de gent que viu a l’àrea metropolitana de Barcelona i que volen traslladar-se a Vilafranca.

Per altra banda, la Generalitat tanca aquest divendres dia 10 de maig la convocatòria d’ajudes al lloguer per a les persones que tinguin entre 36 i 64 anys d’edat a data de 26 de febrer. Des del Consell Comarcal, el seu cap del servei d’habitatge Joan Rodriguez apunta que cal mirar bé el contractes

Tot plegat es fa per afavorir que el màxim nombre de persones puguin viure en un habitatge assequible de lloguer.

Segons les estimacions del Banc d’Espanya en els pròxims anys hi continuarà havent un dèficit d’habitatge nou ja que cada cop falten més pisos per cobrir la demanda. Així, les persones que voldran comprar o llogar un pis creixeran a un ritme superior al de la construcció d’habitatges que s’hauran acabat entre el 2022 i el 2025.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: