Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La FP afronta novetats destacades, tant en l’oferta de cicles com en l’assignació de places

Coincidint amb el primer dia del saló de l’ensenyament, parlem de formació professional. De cara a la preinscripció pel proper curs hi ha novetats destacades.

Encara està per confirmar, però es plantegen cicles nous a Vilafranca. Altres novetats tenen a veure amb el procés de preinscripció i l’assignació de places.

En aquests moments i fins al 20 de març està obert el període de preinscripció per a l’educació infantil, primària i secundària obligatòria. Pel que fa a la formació professional, el Departament d’Educació ha fet canvis rellevants. D’entrada, el període de preinscripció tindrà lloc del 24 al 31 de maig per a tots els cicles. No com abans, que la preinscripció per als graus migs es feia per separat i abans, a l’abril. D’altra banda, s’incrementa de forma notable la reserva de places pels alumnes que ja provenen de la FP.

Una altra novetat destacada és que l’assignació de places de formació professional es farà en base a la nota, no a l’ordre de petició com fins ara. Ho explica la responsable del SIAJ Núria Mallofré.

La nota que es tindrà en compte serà la mitjana de 3r i 4t d’ESO, i no la nota de 1r a 3r com es feia fins al curs passat. La FP també afronta una actualització de currículums que implicarà molts canvis de cara al curs vinent.

Al web https://triaeducativa.gencat.cat/ca/inici s’anirà actualitzant tota la informació al respecte.

Sigui com sigui, i agafant com a referent l’experiència que recullen al SIAJ, Mallofré destaca l’interès creixent per la formació professional.

Un dels motius que porta l’alumnat a triar la Formació Professional és l’alt índex d’inserció laboral. A l’Institut Alt Penedès, on imparteixen els cicles Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques (Grau Mitjà), Automatització i Robòtica Industrial (Grau Superior), Mecanització (Grau Mitjà) i Mecatrònica industrial (Grau Superior), tenen una inserció laboral del 90%.

La consolidació de la FP Dual, amb entre el 70 i el 80% d’alumnes dins d’aquesta modalitat, contribueix a aquesta alta inserció.

Un dels reptes principals en cicles com els que imparteixen en aquest institut és estar actualitzats en la maquinària i la tecnologia que utilitzen.

Alguns dels alumnes de cicles, com el Quim i la Cati, expliquen que la seva experiència està resultant positiva.

A l’Institut Alt Penedès, el seu director destaca que hi haurà canvis importants en els propers cursos però que aquests canvis no afecten a l’actual preinscripció d’ESO.

L’adequació de l’oferta formativa al mercat laboral és tot un repte per diferents motius: des del disseny de la pròpia oferta, passant per l’adaptació de la tecnologia amb la que aprèn l’alumnat o l’accés en transport públic als centres d’ensenyament.

Des dels sindicats majoritaris fa anys que alerten de la importància de tenir una formació professional que s’adeqüi al mercat laboral. El secretari general de la UGT a l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, Francesc Rica, apostaria per una especialització formativa de l’Alt Penedès, en la línia del que estan fent el Garraf amb la formació ferroviària o l’Anoia amb la indústria del paper i el cartró.

Pel Secretari de Socioeconomia i Polítiques Públiques de CCOO al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf, Albert Rodríguez, l’oferta formativa ha de donar resposta a la diversitat de l’economia. D’altra banda, cal facilitar la mobilitat dels i les estudiants.

La directora de la consultoria TuAlly Sònia Ramos planteja la necessitat que la formació professional s’adapti ràpidament als canvis de l’entorn.

La consultora demana, d’altra banda, que s’aposti fermament per la FP Dual perquè està demostrant un bon funcionament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: