Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ja es poden recollir els productes menstruals reutilitzables gratuïts a les farmàcies

Les farmàcies exposen que la manca de medicaments provoca molts impediments a la clientela.

Actualment, falten 3.700 medicaments a Espanya, la qüestió és que des de la Pandèmia de la Covid-19, el nombre de medicaments que manquen ha augmentat considerablement. Just l’endemà que s’hagin posat a la disposició gratuïtament productes menstruals reutilitzables parlem sobre el sistema farmacèutic i de quina és la rebuda de la clientela.

Segons les dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris el 2021 en faltaven 1.643, el 2022 mancaven 2.318 i a dia d’avui en falten 3.700. Les farmàcies altpenedesenques estan patint la situació, que empitjora i afecta als clients. Ariadna Canals, de la farmàcia Benedicto explica com els afecta aquesta manca de medicaments.

Els motius són diversos, a escala global, europea i estatal. Segons el president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, tot ve de les retallades i crisi del 2008.

Moltes empreses van marxar a la Xina i l’Índia, perquè els costos són més baixos. En aquest escenari, durant la Covid, no es va poder exportar i el nombre de medicaments també es va veure afectat. A això se li va sumar que la Xina va decantar les seves exportacions als països que més li paguen, en aquest cas amb els Estats Units, fent que a Europa faltessin medicaments.

En l’àmbit europeu, aquesta situació també es replica, de manera que hi ha països que tenen accés a més medicaments, perquè paguen més. La qüestió és que cada país té la potestat per posar cada preu i també hi ha lliure mercat.

El principal problema és que els farmacèutics no poden donar alternatives davant la manca de medicaments.

En aquest escenari, els clients han d’anar al metge per canviar les receptes i això provoca col·lapse als centres sanitaris. El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya explica una situació que es produeix sovint.

Aquesta setmana també ha engegat una campanya per fer accessible a tothom els productes menstruals reutilitzables. Són totalment gratuïts i es poden recollir a totes les farmàcies de Catalunya.

L’únic que es demana és presentar un codi QR individual i intransferible que es troba a l’aplicació de La Meva Salut. Ariadna Canals explica com ha anat la primera jornada.

Segons explica la farmacèutica Ariadna Canals, se’ls ha format per tal de dur a terme la campanya i orientar correctament a la dona que ve a buscar els seus productes menstruals. Una formació als i les farmacèutiques que també s’inclou dins el pressupost del Pla d’equitat menstrual.

Per la seva part, la secretària de feminismes Montserrat Pineda, explicava els principals motius pels quals s’ha engegat aquesta campanya; per combatre a la pobresa menstrual i per contribuir a la justícia climàtica.

D’aquesta manera, s’executa el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC).

El conveni col·laboratiu té una partida de 8,5 milions d’euros i, cal destacar, que a banda d’aquesta acció també s’hi inclouen seixanta mesures més, d’entre les que destaquen els permisos a funcionàries per a regles doloroses i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals en diferents equipaments i serveis d’ús públic.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: