Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’aprova el pressupost del 2024 per Vilafranca amb els suports prèviament anunciats

La proposta de pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca per aquest any es va portar a debat en el ple ordinari de gener, després que al desembre s’hagués d’ajornar per defectes de forma.

Tal i com estava previst es va aprovar amb els vots del govern del PSC i el suport pactat prèviament d’ERC i VeC. També la CUP va mostrar un canvi favorable abstenint-se per primera vegada en 20 anys en la votació dels pressupostos. Junts hi va votar en contra, com també havia anunciat prèviament.
La regidora d’Hisenda, Lourdes Sánchez, va exposar la proposta que arriba al 67.660.000 €, També va recordar el context amb unes taxes i impostos que s’apujaran l’IPC i amb la voluntat de mantenir el nivell d’endeutament a la banda baixa dels darrers anys. Sánchez destacava que hi ha àmbits que incrementaran la seva dotació per sobre de l’IPC, marcant unes prioritats, com per exemple l’atenció domiciliària i la gent gran en general, potenciant les activitats als casals de la gent gran, i el projecte Obrim Camins per a les persones que viuen soles. També en habitatge,en seguretat,la dinamització del comerç o igualtat, solidaritat i cooperació. En l’àmbit cultural es vol recuperar un festival d’estiu a Vilafranca i implementar la nova biblioteca al carrer Comerç. La regidora també va posar èmfasi en l’esforç de consens entre diferents grups municipals.

Per part de VeC, Montse Romagosa avançava el vot favorable destacant el treball de diàleg i negociació, amb fruits com per exemple l’increment de polítiques d’energia verda, millores en el parc d’habitatge de lloguer assequible o la dotació de partides perquè tots els infants tinguin accés a les activitats extraescolars.

En nom de la CUP Txús Magallón, explicava el perquè de la seva abstenció en positiu. Assenyalava que en vint anys ha estat la primera vegada que s’han sentit escoltats pel govern en la negociació del pressupost.

I el portaveu republicà, Pere Sàbat,també agraïa la predisposició del govern a negociar, i assenyalava l’esforç d’ERC perquè es produeixi un canvi de rumb en les polítiques municipals a Vilafranca. Amb millores en l’espai públic, com la reforma del carrer Sant Pere, el reforç de les polítiques socials i d’habitatge o la participació ciutadana. també i sobre tot per desencallar temes pendents de resoldre de feia anys, com la rehabilitació de l’antic hospital, la nova biblioteca al carrer del Comerç o l’execució d’un pla d’aparcaments. Sàbat també anunciava taules de seguiment de l’execució del pressupost.

I finalment el portaveu de Junts, Aureli Ruiz, destacava que un primer pressupost de mandat ha de marcar els grans objectius i des del seu punt de vista la proposta no genera il·lusió.

Ruiz explicava que basant-se en el document general i de les bases d’execució, en la seva opinió la gran majoria de partides tenen retallades. Partides que per a Junts són prioritats com les de seguretat, suport al comerç, cultura o esports. Va reivindicar el seu projecte de campus universitari, que en el pressupost no es recull i per cloure va expressar que ni li donaven suport perquè és un pressupost que acosta Vilafranca a una ciutat dormitori, enlloc d’una ciutat viva.
El portaveu del govern, Miquel Medialdea li va respondre que en tot el llarg procés de diàleg obert als grups de l’oposició Junts va ser l’únic grup que no els va fer arribar una contraproposta.
I per acabar el debat l’alcalde, Francisco Romero, va recordar que cap grup té l’exclusiva de les bones idees i que per avançar és bo i necessari el diàleg i la nogociació per arribar al consens. Va lamentar que Junts no hagi optat per aquesta via i els va emplaçar a fer-ho en el futur.

Així el pressupost es va aprovar amb els 14 vots del PSC, ERC i VeC, les 2 abstencions de la CUP i els 5 vots en contra de Junts.

El Ple comptava amb un ordre del dia força breu, i a banda del pressupost entre d’altres temes es va debatre una única moció que presentava ERC perquè Vilafranca sigui una vila amable i inclusiva per a les persones celíaques. Moció que es va aprovar amb el suport de tots els grups.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: