Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les iniciatives cooperatives volen obrir-se pas en el nou horitzó econòmic, social i solidari

La cooperativa és una forma d’organització empresarial participativa, on totes les persones que la conformen tenen la mateixa veu per decidir el seu futur.

Aquí, al Penedès, hi trobem alguns exemples, consolidats i prematurs, però amb el mateix objectiu de consolidar-se com una opció més dins l’economia social i solidària.

Una iniciativa consolidada al Penedès és, per exemple, Entrem, ubicada al terme municipal de Vilafranca. La cooperativa, nascuda de la unió de les cooperatives Nou Verd i Nou Set, porta dissenyant des de fa vint-i-quatre anys projectes d’inserció sociolaboral per a persones amb vulnerabilitat social o discapacitat.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu, que a vegades troba dificultats per entrar al mercat laboral, la cooperativa s’ha consolidat com un actiu important, tant al Penedès, com al Garraf, on actualment realitza formacions i on té previst construir una nova empresa d’inserció laboral. Un èxit que ve donat, en gran part, gràcies a la seva organització assembleària i participativa.

En aquesta línia de lluitar per la inserció laboral de les persones en risc d’exclusió, Entrem ha volgut diversificar la seva àrea de serveis.

I és que durant el mes de desembre del 2023, la cooperativa, amb la col·laboració de l’empresa Caprabo i quatre entitats socials més, van obrir a Vilafranca el primer supermercat ecosocial, per tal d’oferir productes de proximitat i qualitat, a través d’un altre paradigma econòmic.

Amb l’objectiu de gestionar un supermercat sota criteris d’impacte social, ambiental, comunitari i econòmic; Entrem també pretén demostrar, juntament amb Caprabo i les altres entitats, que la inserció laboral també és possible en el sector mercantil.

Aquesta aliança estratègica, que neix d’una subvenció de la Generalitat per promocionar projectes de l’economia social, suposa, a més, el primer pas per la creació de nous projectes similars per part de les empreses socials i les cadenes de supermercats, no sols al Penedès, sinó també arreu de Catalunya.

D’altra banda, el sector alimentari, també ha afavorit al sorgiment, aquí, al Penedès, d’altres iniciatives participatives com la Gatera, un obrador cooperatiu situat a Guardiola de Font-rubí, que preveu obrir les portes de manera oficial el mes que ve.

El negoci té l’objectiu d’oferir al Penedès, un espai de transformació alimentària artesanal, la dinamització sociocultural i la promoció de l’economia social, a través de la venda de productes de proximitat per part dels socis i sòcies. Des de l’elaboració d’olives, passant per la de begudes antioxidants com el kombutxa, fins a la producció de pa artesanal.

Una proposta innovadora que sorgeix dos anys enrere, aprofitant el treball de la Generalitat per reglamentar l’obertura d’obradors compartits i amb la idea de lluitar contra l’actual sistema econòmic i alimentari tan globalitzat, però tan poc social i local.

El negoci penedesenc, aprofitant el seu sistema cooperatiu, també té la intenció de fomentar pràctiques sostenibles justes i generar, a més, certs valors afegits respecte a altres models empresarials, com les sinergies entre tots els productors i l’assessorament a nous projectes artesanals.

D’altra banda, aquests últims mesos Vilafranca també ha sigut testimoni del sorgiment d’una nova cooperativa, en aquest, cas, centrada en la promoció educativa de les activitats físiques.

Anomenada Minimal Moviment, la cooperativa ofereix un servei centrat en les mobilitats. Una proposta globalitzadora, que intenta tocar flexibilitat i força, amb l’objectiu que la gent que hi vagi torni a trobar sensacions en la seva mobilitat i salut corporal.

Tot això, a través d’un model comunitari transversal, que segons un dels dos socis, Xavi Romero, els diferencia d’altres negocis del sector.

Des del passat setembre, la cooperativa ha intentat créixer a través de l’àmbit local, promocionant el seu projecte físic entre la gent del barri on està ubicat el negoci, però també amb activitats en cooperació amb altres entitats municipals de Vilafranca per tal de convertir-se en un negoci actiu i social.

És per això, que Minimal Moviment es vol consolidar com una proposta més dins l’entorn local i comarcal, per tal d’ajudar a difondre des d’una mirada pròxima, la manera de fer del negoci, més social i solidària, sense l’ànim de lucre com a objectiu a prioritzar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: