Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix la tendència a reutilitzar productes, roba i llibres per frenar el canvi climàtic

Una de les novetats per reutilitzar objectes a la comarca és la biblioteca de les coses que s’ha impulsat a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos

Totes i tots sabem ja de la importància de reciclar i de disminuir l’impacte que deixem les persones en aquest planeta i cada cop són més conegudes les denominades ‘5R’: reduir, reciclar, reutilitzar, reparar i recuperar.

Una de les novetats per reutilitzar objectes a la comarca és la biblioteca de les coses que s’ha impulsat a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, on es podrà deixar en préstec a un preu simbòlic material que s’acostuma a utilitzar de manera puntual i, per tant, evitar que s’hagin de comprar i que s’acabin fent malbé per poc ús.

D’aquesta manera s’aconsegueix evitar que els objectes arribin al final de la seva vida útil abans d’hora, s’evita generar residus innecessaris, es promou el consum conscient, el reciclatge, es redueix la despesa i, alhora, es dinamitza el teixit social i es crea comunitat. Ara estan en una primera fase de recollir objectes en bon estat i la biblioteca obrirà al setembre.

Un altre sector on és tendència la reutilització dels productes és al sector llibreter. A la llibreria EntreLínies de Vilafranca venen llibres de segona mà en bon estat de conservació a un preu reduït i també en recullen per poder vendre’ls després. Miriam Martínez és la propietària de la llibreria.

Segons Martínez cada cop són més les persones que s’acosten a la llibreria per buscar obres més econòmiques però sobretot que no trobarien en una llibreria convencional.
Un dels projectes que fa 10 anys que forma part de Vilafranca és la botiga d’Entrem Moda, un projecte d’inserció laboral que pretén ajudar a trobar feina al sector del comerç a persones en situació d’exclusió laboral, ja sigui per raons de malaltia mental, discapacitat i/o en situació de vulnerabilitat social. L’objectiu, doncs, no és només vendre roba. Nuria Solís és l’encarregada de la botiga Entrem.

Entrem ven roba de tota mena, tan nova com de segona mà però en un perfecte estat i a partir dels 3 euros i fins als 25, depenent si la roba està utilitzada o no.

Aitor Guixens és un client habitual de la botiga Entrem i també diposita roba als contenidors per tal que la tenda pugui vendre roba seva.

Mònica Morató és una altra clienta que compra a Entrem Moda des del principi de l’existència de la botiga

Des d’Entrem destaquen que cada cop hi ha més persones que s’interessen per donar una segona vida a la roba ja que saben que és la indústria que contamina més.

Precisament fa un any a Catalunya es va signar el Pacte per la Moda Circular, que vol reduir la generació de residus tèxtils així com incrementar el percentatge de recollida selectiva d’aquests residus en un model de negoci de la moda que cada cop és menys sostenible.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: