Dissabte, 13 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els artesans intenten resistir les crisis a través de la cooperació i la proximitat

La celebració de la Nit de l’Artesania ha servit per copsar les inquietuds de les persones que es dediquen a l’artesania.

Les persones que es dediquen a l’artesania han de posicionar els seus productes en un context en el que prima la immediatesa i el preu més baix. Per això són fonamentals totes les estratègies que tenen a veure amb la cooperació, posar en valor el concepte de proximitat, així com fer entendre a la clientela tota la feina que hi ha darrere de cada producte.

Idees com aquestes són les que s’han posat de manifest en la Nit de l’Artesania, un esdeveniment que ha servit per cloure la temporada dels mercats d’artesans, brocanters i pintors a Vilafranca. La fira tenia lloc aquest dissabte a la plaça de la Vila, amb la participació de gairebé una trentena de parades d’artesania. S’hi podien trobar articles de joieria, cosmètica natural, tèxtil, de pell, de fusta o productes d’alimentació, per exemple.

Entre les parades hi havia la de la cooperativa La Gatera, que vol posar en marxa l’Obrador Col·lectiu del Penedès.

La cooperativista Montse Marquès, que elabora la seva pròpia kombutxa, explica que un dels principals problemes per als artesans agroalimentaris és la inversió que suposa un obrador.

Un altre dels cooperativistes és el Jordi Oyonarte, d’Olivariana, que elabora olives amb mètodes artesanals.

Diferents productors artesans agroalimentaris s’han unit en aquest projecte i han iniciat un micromecenatge a través de la plataforma Goteo per posar en marxa l’obrador col·lectiu a Font-rubí. L’objectiu és que al setembre ja sigui una realitat.

També en l’àmbit agroalimentari, el celler familiar Eravi presentava a la fira els seus vins amb la intenció de donar-los a conèixer. Ho explica el Carles Fernández.

Més enllà de l’alimentació i les begudes, els complements fets a mà com els de la joiera Joana Salvadó també tenien un pes destacat a la Nit de l’Artesania. La inversió inicial sempre és un escull important a l’hora de començar un negoci basat en l’artesania.

En el cas de la ceramista Eva Parera, fa sis mesos que ha fet un pas endavant per seguir treballant del seu ofici. Ho ha fet establint el taller a casa seva i contractant una persona a través d’una subvenció.

A banda de vendre els articles que fan, també imparteixen tallers de ceràmica perquè la gent sigui conscient de tot el treball que hi ha al darrere.

Una altra de les artesanes habituals als mercats d’artesania de Vilafranca, sobretot en ocasions especials com la fira del Gall o les fires de maig, és l’Eila Ricou, creadora de Tica Mica. Es dedica al disseny i la confecció de complements tèxtils per a nadons i infants.

La pandèmia de coronavirus va fer molt de mal a un sector que, amb pocs recursos, té en la proximitat i el tu a tu moltes esperances dipositades. Però, poc a poc, la presència a les fires es va recuperant.

La Nit de l’Artesania va comptar amb tallers, ball i música. Tant la Nit de l’Artesania com tota la temporada dels mercats d’artesania, està organitzada pel Col·lectiu d’artesans, brocanters i pintors del Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca.

La nova temporada dels mercats d’artesania, brocanters i pintors es reprendrà el diumenge 8 d’octubre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: