Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Satisfacció de la majoria de partits amb representació al Penedès per el pacte a Madrid

A excepció del PP, tots consideren que ha de permetre continuar avançant tant en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat com en temes socials impulsats els darrers quatre anys.

Un cop confirmats ja tots els suports per aquesta investidura que es farà aquesta setmana, hem volgut recollir les percepcions que les formacions polítiques amb presència a Vilafranca en tenen, i també amb els representants del principal partit de l’oposició a l’estat, tot i que no compta amb regidors a la capital de l’Alt Penedès.

Des del PSC vilafranquí, el seu secretari d’organització, Joan Tarrida, apuntava que es tracta d’una decisió valenta i al mateix temps necessària per tal de mantenir les polítiques que s’han fet durant la darrera legislatura.

L’executiva local de Junts a Vilafranca remarca que en un pacte sempre hi ha cessions, però Dani Saumell destacava que més enllà de la llei d’amnistia cal posar en valor el reconeixement del PSOE a l’1 d’octubre de 2017.

En el cas dels republicans, Pere Sàbat veu aquests acords com a positius ja que serveixen per desencallar tot un seguit de qüestions que estaven sobre la taula des fa força anys. Sàbat parla de la llei d’amnistia, però també dels traspàs de rodalies i de les millores en el finançament; tot plegat per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat.

Per part de la CUP de Vilafranca, Marta Soler es mostra crítica amb el que ha qualificat de diversos acords entre el PSOE i partits de tot l’estat que han anat a buscar els seus interessos particulars. Considera que per parts dels socialistes s’ha anat a consolidar l’ordre establert i garantir l’estabilitat; però que part part catalana s’han fet cessions que han acabat deixant de banda el dret a l’autodeterminació

Els Comuns, amb un pes clar en el que ha de ser aquest nou govern a l’estat, fan un balanç positiu dels acords assolits. David Espinola, penedesenc que és assessor del grup parlamentari de Sumar al Congrés i que ha participat en alguns dels contactes amb Junts a Brussel·les, destacava el fet de tornar a l’àmbit del debat polític la disputa dels darrers anys entre Catalunya i l’Estat. Considera que s’ha assolit un acord de responsabilitat, que els Comuns sempre havien defensat que era possible, i que ha d’assegurar l’estabilitat en la propera legislatura.

Finalment el Partit Popular no te representació a l’Ajuntament de Vilafranca, però sí hi ha també un penedesenc molt involucrat en la direcció del partit a nivell català. És Josep Tutusaus, Secretari General del PP a Barcelona, que apunta que aquest acord l’únic que deixa clar és que hi ha un president que vol continuar en el càrrec a qualsevol preu. I que per fer-ho canvia les lleis en tot un seguit d’acords amb fins a 16 partits diferents.

Després de les protestes que s’han viscut aquests darrers dies arreu de l’estat, promogudes des del PP i Vox, tot és ara a l’espera que aquesta setmana s’acabi concretant una data per la investidura que previsiblement serà entre dimecres i dijous.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: