Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mirades joves de futurs arquitectes se centren a proposar nous usos a Cal Berger

Alumnes de 4t curs d’Estudis de Grau d’Arquitectura de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona han treballat sobre l’edifici de Cal Berger

L’objecter a poder-ne donar possibles nous usos que reforcin la idea de magatzem i a la vegada reactivin l’entorn urbanístic, actualment en desús.

En total 120 mirades joves i fresques de futurs arquitectes han analitzat les potencialitats que té l’edifici modernista de Cal Berger, les actuals reserves del Vinseum. Per presentar els seus projectes, van estar el segon quadrimestre del curs passat estudiant en primer lloc el municipi i les seves necessitats.

La professora de l’assignatura de Projectes Arquitectònics del quart curs del grau d’arquitectura, Elena Fernández, explica per què van decidir treballar sobre aquest projecte i què els sembla interessant per treballar amb els alumnes.

El procés ha constat en fer una anàlisi demogràfica i sociològica de Vilafranca, així com les necessitats del municipi i un estudi a escala urbana.

Tanmateix, s’ha fet una anàlisi de l’arquitectura de la persistència per detectar els valors que calia preservar i potenciar.

Elena Fernández emfatitza que 120 alumnes van fer propostes diferents, i en què es podria convertir Cal Berger.

Dels projectes que es van presentar a final de curs a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) la setmana passada, en el marc de la tercera edició del Cicle Patrimoni de Paper, tres alumnes presentaven alguns dels projectes i algunes propostes com són l’activació de l’arxiu o una nova biblioteca.

Els mateixos alumnes creuen important haver pogut treballar per entendre els valors de Vilafranca i la cultura del vi.

A més, els alumnes creuen que ha estat un repte rellevant proposar la rehabilitació d’una nau modernista com és la de Cal Berger. A més, han treballat com en un estudi d’arquitectura, desenvolupant 120 projectes individuals però posant-los en tot moment en comú.

Des del Vinseum expliquen com ha estat el procés des del primer dia que van treballar colze a colze amb l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona.

Per part de l’Ajuntament, la regidora de cultura Àngels Dalmau posa el focus en la bona rebuda del projecte, que s’adiu amb un dels objectius principals del govern.

Amb tot, l’acte estava organitzat per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, la Biblioteca Torras i Bages i el Vinseum.

Amb aquesta activitat es tanca la tercera edició d’un cicle organitzat a tres bandes que posa l’accent en la documentació patrimonial de Vilafranca i comarca. A més, l’activitat s’inclou en les Jornades Europees de Patrimoni 2023.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: