Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La col·lecció d’art contemporani de Vinseum incorpora una obra de Josep Beuys

L’obra ha estat cedida per la Generalitat i es podrà veure a l’exposició permanent del Vinseum un cop l’equipament obro portes el proper anys

Divendres passat i en el marc dels actes previs al Most Festival, es feia la presentació a l’Auditori del Vinseum d’aquesta peça que formarà part de l’exposició permanent del museu en la seva reobertura. Es tracta de l’obra ‘Caixa de Vi FIU (Free International University)’, de l’any 1983 i de l’artista Josep Beuys. Una obra que va adquirir el Departament de Cultura de la Generalitat l’any 2022 per a incorporar-la a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani del Departament de Cultura, i que se cedirà al Vinseum.

L’obra de Beuys posa l’accent contemporani en el valor simbòlic del vi i la seva dimensió ecològica i també permet entrar d’una manera diferent en la fecunda trajectòria d’un dels artistes més rellevants de l’art del segle XX. Com va explicar l’historiador de l’art Giorgio D’Orazio, que és també director de l’espai dedicat a la memòria de Beuys situat a Bolognano, és important que un Museu com el de Vilafranca centrat en promoure i donar a conèixer la cultural del vi, aculli una obra com aquesta. D’Orazio apuntava que amb aquesta obra es convertia un producte natural com el vi, creat per l’home, en una obra d’art.

En la presentació a la premsa que es va fer d’aquesta peça, el director del Vinseum Xavier Fornos va destacar que aquesta obra és se’ns dubte una de les incorporacions més destacades al fons del museu d’aquests darrers anys. El vi és un fenomen cultural molt ampli i per tant l’art contemporani hi ha de ser representat i anar més enllà de l’enologia i la història. En aquest sentit, Fornos remarcava que Beuys és un dels artistes contemporanis més destacats i calia que tingués presència al Vinseum.

Finalment, Marta Gustà com a directora de l’àrea de les Arts Visuals de l’Institut Català de les Empreses Culturals, remarcava que van donar-se un seguit de circumstàncies que van permetre poder adquirir aquesta peça. Gustà apuntava també que aquestes obres es dipositen des de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani de la Generalitat en diferents museus del país amb la voluntat d’acostar l’art contemporani arreu de Catalunya.

La presentació d’aquesta obra com dèiem s’emmarcava dins dels actes previs del Most Festival, on recordem que el país convidat és Itàlia amb especial atenció a la zona de l’Abruzzo, d’on és precisament el vi FIU que va elaborar Josep Beuys en aquest projecte cultural.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: