Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca conquereixen el Liceu amb una gran gala on descarreguen el 4d9f

Més d’un miler de persones es van desplaçar dissabte al Gran Teatre per assistir a l’emotiu 75è aniversari dels Verds, que va comptar amb teatre, música, història, espectacle i castells

El Gran Teatre del Liceu va viure dissabte un moment històric gràcies als Castellers de Vilafranca. La colla feia mesos que estava treballant en la gala del seu 75è aniversari, que va comptar amb teatre, música, història, espectacle i castells. Concretament els Verds van descarregar damunt l’escenari del Gran Liceu el 4d9 amb folre.

Més d’un miler de persones es van desplaçar dissabte a la tarda al Gran Teatre del Liceu per assistir al 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca. Ho van fer amb vehicles privats i també amb els autocars que va posar la colla per desplaçar-se fins a Barcelona. A les cinc de la tarda la cua a l’estació d’autobusos feia el tomb al recinte i finalment van ser 14 els autocars que van sortir des de Vilafranca en direcció al teatre.

El hall del Liceu es va omplir de vilafranquins i penedesencs que no es volien perdre l’espectacle, alguns dels quals era el primer cop que entraven al Gran Teatre barceloní, com ara la Fina Soler que estava acompanyada de l’Isaac Callau

Entre el públic hi havia també diferents autoritats, com ara el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va valorar la tasca dels Castellers de Vilafranca i va agrair la seva presència sempre que el país els ha requerit.

També va lloar la feina dels de la camisa verda i els valors que els han portat arreu del món la presidenta del Parlament de Catalunya Anna Erra que, abans de l’acte, comentava com els vilafranquins són experts en sorprendre. També va voler dedicar unes paraules a la colla l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero.

L’acte va ser presentat per la comunicadora Elisabet Carnicé i l’actor David Bagés i dirigit pel director dels Comediants, Joan Font, que va muntar un emotiu i sorprenent espectacle juntament amb l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) i el Quartet Mèlt. L’emoció va començar ja des d’un primer moment amb el toc d’entrada a plaça tocat per tres colles de grallers dirigits pel músic i casteller David Miret.

A partir d’aquí l’espectacle va fer un repàs a la història dels castells i dels Castellers de Vilafranca. Així, van imaginar com el primer pilar de 2 s’havia fet per aconseguir menjar i, seguidament, també van tenir protagonisme les muixerangues amb una torreta que van alçar amb la solemne interpretació musical de l’Orquestra.

També es va recordar la primera actuació dels Castellers de Vilafranca, el 1948 a Sant Cugat Sesgarrigues, i ho van fer amb un 4de6 net fet per castellers vestits de carrer al mateix moment que feien un homenatge a tota la gent que ha format part de la colla i, en especial, als seus fundadors, caps de colla i presidents. Durant el castell, un altre moment emotiu va arribar gràcies a la música ja que van sonar els goigs a Sant Fèlix interpretats, de nou, per l’OMAC, i cantats per la majoria de vilafranquins que eren al Liceu.

La gala també va fer un homenatge al timbaler Jaume Esteve, que el 1948 havia tocat a la primera actuació de la colla i que també va formar part del grup de músics que va tocar el toc de castells sobre el Liceu.

A més també es va fer reconeixement al centenar de colles castelleres que hi ha mentre cantava el Quartet Mèlt i va pujar a l’escenari en Francesc Moreno, Melilla, que va fer un pilar de dos juntament amb l’enxaneta Marta Torrents, per fer un simbolisme de passat, present i futur de la colla. També van descarregar de forma simbòlica un 3d10fm en horitzontal, es va fer un homenatge a totes les dones que formen part del món casteller i es van recordar els viatges que ha fet la colla.

En el seus parlaments, el president i cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata i Sisco Benet, van recordar als castellers que ja no hi eren, van deixar clar que ells eren al capdavant de l’entitat durant el 75è aniversari per atzar i van voler agrair a tots els seus predecessors i a tots els membres de la colla per la tasca feta durant tots aquests anys.

Després d’una hora d’espectacle i d’un vídeo amb alguns dels millors moments de la colla, com ara el darrer Concurs de Castells, va arribar el moment més esperat per tothom: uns 400 membres de la colla van entrar a l’escenari per muntar el primer castell que veia mai el Liceu: el 4d9f. Estava tot preparat i assajat i l’escenari s’havia reforçat amb una plataforma especial.
Un silenci sepulcral feia preveure un moment històric. I així va ser. Un cop descarregat, crits de ‘Vilafranca, Vilafranca’, llàgrimes, abraçades i molts somriures. Pilars de comiat i encara l’emoció no havia acabat: el Quartet Mèlt va interpretar l’himne dels Castellers de Vilafranca, que es va celebrar com si ben bé fos la plaça més castellera.

Finalment cal comentar que tot l’espectacle va ser realitzat per l’equip tècnic de Penedès Televisió. Ho explica el seu director, Joan Beumala

Així des de Penedès Televisió es va desplaçar al teatre la unitat mòbil i una quinzena de tècnics, que van començar a muntar-ho tot ja a primeríssima hora del matí.

Destacar també que l’acte es podrà veure de nou per Penedès Televisió aquest dimarts a les 11 de la nit i també es pot recuperar a la pàgina web i al nostre canal de youtube.

El de dissabte al Liceu va ser l’acte central del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca, però encara queden alguns altres petits esdeveniments durant l’any com ara la nit del dia 11 d’octubre amb una Festa dels anys 80 o la presentació del tercer volum del llibre de la colla, que es farà a una data encara per determinar.

FOTOGRAFIA: Castellers de Vilafranca-La Fatxenda

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: