Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El preu del panellet baixa, però no el de les castanyes i les disfresses de Halloween

El preu de les flors per Tots Sants també ha augmentat a causa de la sequera i l’elevat cost del transport.

Avui, 31 d’octubre, dia de la Castanyada, els panellets i las castanyes són el menjar estrella, com també ho són, des de fa unes dècades, les disfresses de Halloween. Dues festivitats que poc a poc han anat unint llaços, però que també s’ha vist afectades per igual, des dels seus respectius comerços, per l’augment dels costos arran de la inflació.

La previsió de vendes de panellets per aquest any 2023 a Vilafranca és bona i des del sector esperen que la demanada sigui similar a la de l’any passat. Tanmateix, la precampanya sí que ha disminuït en comparació a fa un any, tot i que la compra de panellets s’ha animat aquests últims dies.

El panellet que més es ven és el tradicional de pinyó amb la seva cobertura daurada d’ou, tot i que la resta de panellets clàssics, com la muntanya de coco o els d’ametlla també es venen bastant entre un públic, assegura Marissa Galí, de la pastisseria Galí.

Per una altra banda, el context inflacionari nacional dels productes no ha afectat al preu dels panellets aquest any. Al contrari, ha disminuït, en especial el del panellet de pinyó, ja que el preu del fruit sec ha baixat en comparació a les altres matèries primeres per elaborar el producte final.

Un altre producte gastronòmic per excel·lència durant la castanyada són les mateixes castanyes torrades. Com cada any, a la Plaça Penedès s’ha instal·lat la tradicional paradeta de castanyes i moniatos, on cada tarda reben un bon nombre de clients. La previsió de vendes d’aquest tipus de fruit sec, producte estrella en aquesta època de l’any, varia cada dia.

A més, el preu de la castanya, fruit de la sequera d’aquest últim any, ha provocat un augment del preu de la paperina, un fet, asseguren des de la paradeta de la Plaça Penedès, que ha incomodat a algun client.

En les últimes dècades, la festa de Halloween també s’ha popularitzat entre la població penedesenca. Les disfresses, les caretes i els complements terrorífics són ja una normalitat cada 31 d’octubre.

A Vilafranca del Penedès, els comerços de disfresses expliquen que, a més de l’augment dels preus dels productes, la previsió de vendes és irregular. Alguns clients opten per adquirir la seva disfressa o complement de Halloween de manera prèvia, mentre que d’altres prefereixen fer-ho els darrers dies abans de la festivitat provinent del món anglosaxó.

Tot i que Halloween i la Castanyada siguin dues festivitats diferents, en els últims anys ambdues celebracions han unit llaços i han trobat, entre sí, punts en comú per lligar una tradició amb l’altre. Segons Jordina Farré, responsable del Drac Màgic, molts escolars adquireixen complements per disfressar-se de castanyeres o castanyers, com per exemple el mocador pel cap o el davantal. Una barreja de tradicions fruit de la globalització i la diversitat cultural actual.

Una tradició catalana que sí que s’assimila a Halloween és Tots Sants, celebrat el dia 1 de novembre, dedicat a recordar els avantpassats visitant els cementiris dipositant-hi flors a les seves respectives tombes.

La venda prèvia de flors aquest any a Vilafranca per Tots Sants està sent bastant bona, apunten des del sector. La flor preferida per aquest dia assenyalat de l’any, explica Abigail Compte, propietària de Kelly Flors, és el clavell, ja que és la flor que més pot aguantar al cementiri, entre dues o tres setmanes. Un altre tipus de flor cotitzada pel dia de Tots Sants era el Crisantem, que aquest any ha disminuït en exportacions i vendes a causa de la sequera.

A més de l’augment de les temperatures, la venda de flors per Tots Sants també s’ha vist afectada per l’augment dels costos de transport, com el clavell, provinent de països com Colòmbia i l’Equador. Aquest seguit de factors han provocat un augment del preu final de les flors. Una situació que l’Associació Espanyola de Consumidors denuncia, sobretot pel significat del dia de Tots Sants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: