Dimecres, 6 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comença la immunització dels nadons davant el VRS, el virus que causa la bronquiolitis

Arrenca amb bona resposta la campanya d’immunització dels nadons contra el virus respiratori sincicial per evitar les bronquiolitis.

El Virus Respiratori Sincicial és altament contagiós i constitueix una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. S’estima que el VRS és el responsable d’un 80% del total de quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

El CAP Vilafranca Nord ha començat a immunitzar els nadons contra el Virus Respiratori Sincicial, una infecció respiratòria greu, molt angoixant per als infants i les seves famílies. Aquest virus és el responsable d’un 80% del total de quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

La Marina és la mare de la Irune, que ara té 4 mesos, i ja ha estat immunitzada.

La infermera de l’Equip de Pediatria de l’Alt Penedès Thais Riambau explica que estan informant les famílies per diverses vies.

De moment, la resposta de les famílies és bona i opten per immunitzar els seus nadons.

Segons el pes de l’infant es necessita una dosi diferent. La majoria de dosis que han arribat al CAP Vilafranca Nord són per a menors de 6 mesos que pesen més de 5 kg i aquest grup de població és el que s’està immunitzant durant aquestes primeres setmanes, tot i que també s’estan immunitzant nadons de menys de 5 kg a les consultes. A mesura que arribin les dosis s’anirà avisant les famílies. Els nadons nascuts a partir de l’1 d’octubre són immunitzats als hospitals abans de rebre l’alta.

El fàrmac que se’ls administra és Nirsevimab, un anticòs monoclonal humà aprovat ara fa un any. Segons les dades disponibles, presenta un bon perfil de seguretat i mostra dades d’eficàcia d’entre el 75 i el 80%. Protegeix durant uns 5 mesos, de manera que els infants queden coberts durant la tardor i l’hivern, que és quan el virus presenta una major incidència.

Respecte les manifestacions del virus, la doctora Pilar Pérez, pediatra de l’Equip de Pediatria de l’Alt Penedès, recorda quins són els signes que ens han d’alertar quan veiem que el que al principi semblava un refredat evoluciona cap a un quadre més greu.

La immunització contra el VRS és complementària a l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques. En aquest sentit, i com a novetat, a partir de la segona quinzena d’octubre s’introduirà la vacunació sistemàtica contra la grip per a tots els infants d’entre 6 mesos i 5 anys.

Es calcula que un 40% dels menors de 15 anys s’infecten cada any de la grip i el nombre d’ingressats menors de 2 anys a causa de complicacions derivades d’aquesta malaltia és equiparable al de majors de 65 anys. Tot i que els petits se solen recuperar molt més ràpid.

Tant la vacuna de la grip com la immunització davant del VRS representen una eina fonamental de prevenció per evitar que els virus s’escampin, amb totes les seves conseqüències.

Com en anys anteriors, les vacunes de la grip també s’administraran en infants amb factors de risc.

Amb l’ampliació de la vacuna de la grip i la immunització davant el VRS es vol evitar que els infants emmalalteixin i pateixin complicacions. D’aquesta manera també s’evitarien situacions de saturació com la que es va viure la tardor passada. S’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar més d’un miler d’hospitalitzacions, gairebé 400 a l’UCI.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: