Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera accelera la urgència de trobar solucions a l’escassedat d’aigua al Penedès

L’escassedat d’aigua és un problema global. Però al Penedès es veu agreujat perquè és un territori ja de per sí deficitari en aquest recurs.

Durant el 2022, a l’Alt Penedès hem consumit 4.533.398 metres cúbics d’aigua en l’àmbit domèstic; mentre que el consum industrial i d’activitats econòmiques ha estat de 3.262.023 metres cúbics. Són dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, que ens indiquen també que a tot el territori de la vegueria, hem consumit gairebé 38 milions de metres cúbics d’aigua. Cada metre cúbic són uns mil litres d’aigua.

Aquest dissabte, en el marc de la fira mediambiental del Penedès Eco Sant Cugat, s’ha pogut veure l’audiovisual ‘Els paisatges de l’aigua a la Vegueria Penedès’, dirigit per Pep Puig i produït pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola. El documental, encara inacabat, és un treball en progrés i forma part del projecte ‘Expoaigua’, que dóna continuïtat al debat iniciat al 2022 durant el Congrés d’Art i Paisatge sobre l’aigua que va organitzar el CEPvi. D’allà va sorgir la idea de construir una exposició itinerant i parlar de l’aigua en el marc de la crisi climàtica, social i d’escassedat de matèries primeres. Soazig Darnay és la presidenta del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola.

Amb la idea de conscienciar la societat en general sobre l’ús que fem de l’aigua, el documental de Pep Puig ofereix un seguit d’entrevistes amb experts que plantegen diferents aspectes relacionats amb el consum i la gestió d’aquest recurs.

La realitat és que el Penedès és un territori deficitari en aigua que ha d’importar-la del sistema Ter Llobregat i de l’Ebre i que les aigües superficials no es troben precisament en un estat òptim.
Humbert Salvadó és Doctor en Biologia, professor del Departament de Biologia evolutiva, Ecologia i Ciències ambientals de la Universitat de Barcelona.

Pel que fa a les aigües subterrànies, Catalunya té un problema molt greu de contaminació que també afecta el Penedès, com mostra el mapa de zones vulnerables per nitrats d’origen agrari de l’ACA.

Salvadó va participar en un col·loqui posterior a la projecció del documental en el qual també participava l’ambientòleg, Màster en Gestió pública mediambiental i tècnic de Medi ambient a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos Josep M. Calaf.

La consciència sobre el consum en tots els àmbits és imprescindible, però també ho és comptar amb una xarxa eficient. A Vilafranca, així com als municipis veïns de Les Cabanyes, Pacs del Penedès, Vilobí del Penedès, Santa Margarida i Els Monjos i La Granada, el servei d’abastament i sanejament d’aigua va a càrrec de l’empresa municipal Aigües de Vilafranca. A la capital de l’Alt Penedès, en els darrers 8 anys s’ha fet una inversió anual de 300.000 euros de mitjana en dues línies, la xarxa d’abastament i la millora tecnològica, amb l’objectiu de millorar el rendiment. Un rendiment que supera la mitjana catalana i que sol estar per sobre del 80%.

En aquesta línia de millora del rendiment, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca ha iniciat aquest any el Projecte Integral de Digitalització del Servei Municipal d’Aigua i Sanejament, a executar fins al 2025.

Des del punt de vista de Mas, la ciutadania està conscienciada pel que fa a l’ús de l’aigua que fa a casa. Als municipis que porten han registrat davallades del consum d’entre el 20 i el 40%.

Catalunya perd, de mitjana, un 25% de l’aigua potable que circula per les canonades: un de cada quatre litres. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, la xarxa perd 134 hectòmetres cúbics cada any.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: