Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La precarietat de l’institut Vilafranca 2 centra el retorn a l’activitat a secundària

La principal incidència es viu a l’Institut Vilafranca 2, que no ha rebut a temps els mòduls per encabir els alumnes de 4t d’ESO. Una situació de precarietat que el centre viu des del 2020.

Instituts i centres de secundària obrien portes també el passat 6 de setembre, pendents de la incorporació ja la propera setmana dels estudiants dels ensenyaments no obligatoris, com ara els de batxillerat i els diferents cicles formatius.

Un inici de curs que hi ha tingut un punt complicat, en el cas de l’Institut Vilafranca 2. Com ja vam avançar fa uns dies, completar aquest curs els 4 cursos d’ESO i el fet que no hagin arribat a temps els mòduls que s’han d’ubicar al Parc de Melió, els ha comportat problemes d’espai. La directora del Vilafranca 2 és Mon Valle.

Aquesta situació de precarietat coincideix però amb la bona acollida de la seva proposta educativa entre les famílies. El centra no ha pogut acollir tota la demanda que ha rebut. Aquest curs acolliran 240 alumnes i és el més petit de la comarca.

Diferent és la situació en el que és el més veterà de Vilafranca, l’Institut Eugeni d’Ors que aquest curs encetarà els actes del seu 90è aniversari. A més, com explica la seva directora, Verònica Arrufat, després de dos anys convivint amb obres no en tindran aquest curs.

En aquest centra entre ESO, batxillerat i cicles formatius acullen més de 1.000 alumnes i un claustre d’un centenar de professors. D’aquests, 26 són nous fruit dels canvis que ha comportat aquest estiu els diferents processons d’oposicions i consolidació d’interinatges. Des de finals de juny que van començar a treballar per poder-los rebre en condicions.

L’ampliació fins a 4t d’ESO al Vilafranca 2 ha comportat que comptin també amb més professorat, que han anat acollint en els darrers dies després d’un estiu que ha estat complicat per diferents processos de consolidació de places.

En el cas dels centres concertats, com pot ser l’escola Montagut, aquesta situació d’interinatges i consolidacions aquest estiu no l’han patit. El seu director, Josep Maria Lluró, apuntava però també els pocs dies de preparació que han tingut per preparar el nou curs.

Aquest curs s’havia plantejat un canvi de model en els exàmens de selectivitat, que finalment no s’aplicarà. Des de l’Eugeni d’Ors expliquen que han rebut poca informació sobre aquesta qüestió, però que difícilment serà una realitat abans de 2026.

Josep Maria Lluró explica que des del Montagut van apostar per la prudència davant dels anuncis de canvi, tot reconeixent però que ja treballen les matèries amb una mirada competencial.
Considera però, que cal un canvi en el model de selectivitat, i que fa massa temps que s’hi està treballant sense avançar.

El que es manté respecte el curs passat és la dificultat per trobar substituts en determinades matèries. Tot i que el curs tot just acaba de començar els centres ja tenen algunes baixes o reduccions de jornades, que sobre tot en el cas d’algunes especialitats, estan costant de cobrir.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: