Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Festa Major ha viscut la processó del dia 31 més lenta dels darrers 20 anys

El castell de focs de l’Entrada del sant va ser força matiner, perquè va tenir lloc quan faltaven cinc minuts per les onze de la nit.

Però cal tenir en compte que el recorregut era un dels més curts dels últims 20 anys, amb només 860m, i amb un trajecte tant curt, es pot assenyalar que Sant Fèlix no va arribar aviat. El ritme va ser un dels pitjors dels que hi ha registrats si es valora la distància i l’hora d’arribada.
La processó l’encapçalava el Drac, seguit també dels altres elements de foc, Diables i Ball d’en Serrallonga. Darrera seu l’Àliga, Gegants i la resta de balls, amb Nans i Capgrossos. Uns Capgrossos dels quals se n’ha fet una rèplica. Els originals tenen 55 anys i necessitaven una restauració en profunditat.

El seguici de la processó continuava amb les Cotonines, Panderetes, Pastorets i Cercolets.
Tot seguit el Ball Pla i Figuetaires. Els Figuetaires commemoren els 160 anys de la seva primera referència a la Festa Major i estan preparant actes per celebrar-ho la propera tardor.
La processó continua amb Bastoners, Panderos i el ball de Gitanes. Desprès els Falcons i les colles castelleres. La figura del Sant va acompanyada per la Moixiganga i finalment, i des de l’any 2017, a la processó del 31 la banda que tancava el seguici era la de l’escola de música de Vilafranca.
La darrera processó de Festa Major, la del 31 d’agost, és coneguda també com la de la disbauxa, perquè després de tres dies intensos els balladors i balladores es permeten diverses llicències. Per exemple convidar exmembres del ball per ballar conjuntament, com vàrem veure en aquesta ocasió amb els Cercolets, el Ball Pla o els Bastoners.

També es barregen balls com va ser el cas d’una escala falconera realitzada conjuntament amb les Gitanes. O d’altra banda es poden veure ballar de forma espectacular peces del bestiari amb melodies diferents, com va ser el cas de l’Àliga amb la música de Moliendo cafè, davant mateix de casa de l’administradora. Una administradora que es mostrava molt contenta d’un final de cercavila com aquest.
Quan va arribar el Sant davant del nº40 del carrer del Cid es van apagar els llums i tots els elements es van posar a ballar a l’uníson mentre es llançava un castell de focs. I desprès la Moixiganga va interpretar tots els quadres davant d’uns administradors emocionats.
filmacions

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: