Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La comarca de l’Alt Penedès és la que disposa de més terres agrícoles recuperables

La comarca de l’Alt Penedès és la que disposa de més terres agrícoles recuperables

Segons un estudi de la Diputació a l’Alt Penedès hi hauria més de 6.600 hectàrees que es podrien recuperar com a terres agrícoles.

Aquesta dada es desprèn d’un estudi de la Diputació de Barcelona, sota el nom de ‘tastet de dades de BCN Smart Rural’ i que situa en 55.054 hectàrees la superfície de terres que es podria arribar a recuperar per a usos agrícoles, la qual cosa representa el 8,1% de la superfície no urbanitzada de la província, que és de 678.320 hectàrees.

Actualment, el 84,4% d’aquesta àrea potencialment recuperable es cataloga al Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles com a pastures (30.203 hectàrees) i boscos (16.225 hectàrees), encara que el 1956 eren finques de fruiters, cereals, horta i altres cultius. El 15,6% restant està constituït per terres inscrites com a conreus en desús, abandonats o no registrats, i representen 8.626 hectàrees idònies per a la producció d’aliments.

La pèrdua de terres agrícoles és un fenomen que ve produint-se des de fa dècades. Entre 1956 i 2018, la superfície cultivable a la província de Barcelona es va reduir en 120.500 hectàrees, equivalent a una disminució anual mitjana de 2.000 hectàrees.

Si descartem les terres abandonades o en desús que actualment surten registrades al SIGPAC com a boscos i pastures i ens centrem només en les catalogades com a conreables, la comarca barcelonina amb més potencial de recuperació agrícola és l’Alt Penedès: del total de 6.662 hectàrees que es podrien recuperar a la comarca, gairebé 1.500 hectàrees surten registrades al SIGPAC com a superfície agrícola i es podrien dedicar al conreu de cereals, fruiters, horta, oliveres, vinya i altres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: