Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les organitzacions agraries situen el preu just en els 60 cèntims el quilo de raïm

Unió de Pagesos , Joves Agricultors i l’Associació Viticultors del Penedès van comunicar ahir una crida als viticultors que han de formalitzar contractes de compravenda de raïm a no signar-los.

Les tres entitats coincideixen que el preu de 45 cèntims proposat pels grans cellers que compren raïm no respon a les dinàmiques de mercat en la relació oferta-demanda i no és un reflex de la realitat del sector, ja que aquesta campanya es preveu una collita d’un 60% inferior respecte d’una verema normal a causa de la sequera. A això, a més, cal sumar-hi un augment important dels costos de producció afavorit per un IPC elevat.

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació Viticultors del Penedès no només rebutgen els preus dels contractes d’enguany sinó que demanen un augment de preu del raïm com a mínim de més del 50% del que tenien estipulat la verema passada.

Les organitzacions recomanen no signar, de moment, els contractes per aconseguir un canvi de postura davant els preus. El cava té bones vendes, no queden estocs de bi base i la verema serà més curta. Demanen recuperar el poder adquisitiu.

Josep Marrugat, responsable de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, es troba avui participant en la tractorada que els pagesos fan a Madrid per reclamar ajuts davant la sequera. Respecte als preus del raïm apunta que l’increment del 50% que reclamen no és abusiu, sinó de justícia.

En aquest sentit, argumenten que cap viticultor hauria d’acceptar uns rendiments econòmics entre 1.000 i 1.500 euros bruts per hectàrea, ja que està calculat que perquè un viticultor tingui un negoci viable li calen uns rendiments mínims al voltant dels 5.000 euros per hectàrea.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: