Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Vilafranca universitària centra el debat del ple de juliol

Tots els grups veuen la Universitat com un actiu transformador i positiu però hi ha discrepàncies en la manera com enfocar la Vilafranca universitària.

A l’apartat de mocions d’aquesta sessió plenària de juliol se’n presentaven dues. Una d’ERC – 100xCent Vilafranca per la retirada del quadre de Juan Álvarez de Sisternes del saló de plens i una de Junts per a la consolidació de la facultat d’Infermeria i la creació d’un nou campus universitari a Vilafranca.

La primera es va acabar votant per punts. ERC, CUP i VeC van votar a favor de retirar el retrat de l’alcalde nomenat durant la dictadura de Primo de Rivera, afusellat en esclatar la guerra civil i enterrat pels seus familiars al Valle de los Caídos l’any 1983. Mentre que PSC i Junts van votar-hi en contra. En canvi, el segon punt de la moció, «iniciar un procés obert per tal de potenciar al saló de plens elements d’àmbit local que responguin als valors democràtics i que avancin cap a una paritat», va ser entroncat amb la futura reforma de la sala i aprovat per unanimitat.

La segona moció és la que va generar més debat a la sessió. La seva ponent, la regidora de Junts Meritxell Montserrat, va defensar que fer arribar la Universitat a Vilafranca «és el fet més important i estratègic» després de l’arribada del ferrocarril, al 1865. Junts va manifestar la seva preocupació perquè l’ajuntament deixi perdre l’oportunitat de consolidar la Facultat d’Infermeria i la creació d’un nou campus.

L’alcalde, Francisco Romero, va explicar que ja s’havia reunit amb el rector de la Universitat Rovira i Virgili i que hi ha una nova reunió convocada per aquest divendres.

ERC manifestava la seva aposta clara per un campus universitari com un pol per atraure i retenir talent així com per dinamitzar el teixit social i econòmic.

Des de la CUP i VeC posaven el focus en la necessitat de connectar bé la vila o disposar d’habitatge assequible i no començar “la casa per la teulada” en aquest sentit.

La moció va ser votada per punts. Els tres primers: treballar immediatament per decidir la nova ubicació de la Facultat d’Infermeria, que es troba de forma provisional a l’Enològica; iniciar un estudi urbanístic per decidir on s’implanta un nou campus universitari; i descartar qualsevol ubicació que limiti la possibilitat d’ubicar-hi altres facultats; van ser aprovats. Mentre que el quart punt, activar els mecanismes per disposar de pressupost per aquest tema, va ser rebutjat amb els vots a favor de Junts i els vots en contra de la resta de grups.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: