Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sant Sadurní està vivint unes festes dels Barris recuperant l’esplendor d’abans de la pandèmia

Aquest dijous va arrencar la Festa dels Barris, cita tradicional del calendari de Sant Sadurní coincidint amb Corpus.

Durant una setmana els set barris tradicionals de la vila celebren la seva festa amb activitats infantils, lúdiques, sardanes i música. Festa que es remunta des de finals del segle XIX i que només s’ha suspès durant la guerra civil. Els actes els organitza cada barri i els coordina una comissió integrada per representants de tots els barris i impulsada per l’ajuntament.

Divendres a la tarda el barri Ajuntament va organitzar el tradicional rengle dels Confits, en què els regidors i personal municipal de l’Ajuntament ofereixen als nens i nenes de la vila confits i coca. Dissabte el barri Montserrat, el més gran en extensió i número de veïns va organitzar una extensa programació que es va prolongar fins ben entrada la matinada amb diverses propostes musicals. Diumenge va ser torn pel barri Església, que és l’únic que actualment manté la tradició de guarnir els carrers amb catifes de flors, que enguany tenien com a temàtica el foment de la lectura, una processó al vespre i interpretació de diverses peces de la capvuitada de corpus. Les tradicionals tronades inicien cada barri i els castells de focs i els rengles amb la companyia de la Banda dels Barris, les mantellines, els bastons i clavells.

La Banda dels Barris es va originar l’any 2003, integrada per músics locals i d’altres indrets de la comarca, i des del 2009 té una direcció compartida per diferents músics joves de Sant Sadurní.

Hi ha dues músiques habituals que destaquen, la Marxa dels Barris i el Ball de la Mantellina.
D’altra banda hi ha peticions específiques per a alguns barris. Per exemple no pot fallar mai el Paquito el Chocolatero al barri Montserrat o la música de cercavila per al barri Diputació. Justament la festa al barri Diputació arriba aquest dilluns, amb l’habitual crema de la falla, dimarts és el torn del barri Cavallers i dimecres es clourà amb el barri Raval.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: