Dijous, 16 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Des d’aquest dissabte hi ha una alta renovació d’alcaldies a l’Alt Penedès

La constitució dels nous ajuntaments ha comportat un elevat nombre de nous alcaldes que afecta una majoria d’ajuntaments.

Molts d’aquests canvis ja es coneixien donats els resultats del passat 28 de maig, però en algun cas han resultat sorpreses i fruit de les negociacions de les darreres setmanes, fent que en alguns ajuntaments no governi la força més votada.
A Santa Margarida i els Monjos els resultats no van deixar dubtes i aquest dissabte va ser reelegida l’alcaldessa, Imma Ferret, amb una majoria absoluta de 7 regidors. També amb majoria absoluta, però amb canvi de color de l’alcaldia a resultes de les darreres eleccions a Gelida el nou alcalde és el socialista, Lluís Valls. On sí que ha saltat la sopresa ha estat a Olèrdola. Els 5 regidors d’Alternativa per Olèrdola del fins ara alcalde Lucas Ramírez, s’han quedat a l’oposició. La nova alcaldessa és la republicana, Fina Mascaró, amb dos regidors que compartirà alcaldia amb Junts, que també té dos regidors. Els dos regidors del PSC també formen part del pacte, amb la primera teninça d’alcaldia.
A Sant Martí Sarroca, Sònia Jansà s’ha convertit en la primera alcaldessa del municipi. La republicana ha comptat amb el suport de Foment Martinenc després d’haver pactat un acord de governabilitat. Sònia Jansà, d’ERC, va resultar designada com a nova alcaldessa amb 6 vots, fruit d’un acord de govern entre Foment i ERC, que es repartiran l’alcaldia dos anys cadascun. Sergi Vallès continua ocupant l’alcaldia de l’Ajuntament de Torrelles després del ple de constitució del nou consistori. Lidera un govern amb majoria absoluta amb 8 regidors del grup Impulsem, en un consistori que integren també dos regidors d’ERC i una del PSC.
I que també repeteix alcaldia amb majoria absoluta per part de Junts és Cèsar Herraiz, a Avinyonet del Penedès.
Un altre dels canvis de color polític s’ha produït a Viloví del Penedès, amb un pacte de darrera hora. El socialista Francesc Xavier Edo, fins ara alcalde, queda a l’oposició amb 4 regidors. Junts i ERC tenen dos regidors cada grup i amb el regidor de la CUP han decantat la majoria per un canvi. La nova alcaldessa és l’Esther Vallès de Junts.
On també s’ha produït un canvi històric és a Subirats. El fins ara alcalde, Pere Pons, de Junts va tornar a ser la força més votada per quarta vegada, amb 5 regidors. Però queda a l’oposició per un pacte entre els 4 regidors d’ERC i els 2 regidors de la CUP. L’alcalde és el republicà Jaume Domènech.
A Sant Pere de Riudebitlles el republicà, Amadeu Parache, és el nou alcalde en solitari amb 5 regidors. Junts, del fins ara alcalde Joan Llort, que té 4 regidors i la CUP amb dos, es quedaran a l’oposició.
A Sant Llorenç d’Hortons un acord d’última hora deixa fora del govern a Impulsem, amb Jaume Julibert, que va ser el guanyador amb 5 regidors, els mateixos que la segona força, ERC. Va decantar la balança la única regidora del PSC, Cristina Ferrer. D’aquesta manera l’alcalde és el republicà Jordi Catalan.
En canvi a Castellví de la Marca els resultats van deixar una majoria clara per a Núria Cañís de Junts, que és la nova alcaldessa amb 6 regidors al govern, per tres regidors socialistes a l’oposició.
I d’altra banda, com a curiositat, podem destacar que Miquel Vallès, de Puigdàlber, va ser l’alcalde més matiner de Catalunya. Miquel Vallès d’Impulsem Penedès-Junts es va proclamar alcalde tot just iniciar el dissabte 17 de juny, en un Ple celebrat a les 00’05h.
A alguns regidors no els anava bé el dissabte al matí i a d’altres tampoc els anava bé el dissabte a la tarda, de manera que van acordar celebrar el ple tant d’hora, Vallès amb 4 regidors té majoria absoluta davant els 3 regidores d’ERC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: