Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creixen les renúncies a les herències per por als deutes o per no poder pagar els impostos

També hi ha persones que renuncien a l’herència perquè no volen embolics amb la resta d’hereus

Fa uns anys que a algú li toqués una herència era sinònim d’una bona notícia, al marge de la tristesa per la defunció. Ara però no és sempre així i les renúncies a aquests llegats s’han disparat perquè el beneficiari és incapaç d’assumir els deutes del difunt o el cost fiscal sobrevingut per quedar-se amb els béns.

Les xifres de renúncies d’herència arreu de l’Estat, però sobretot a Catalunya, on s’han de pagar més impostos per heretar, van clarament a l’alça.

La notaria recorda que acceptar una herència és també acceptar els deutes dels difunts i això fa que molta gent no les accepti.

Una altra causa per no acceptar una herència és el fet de no poder o voler pagar els impostos que hi van relacionats.

Els professionals expliquen que hi ha molta gent que no comprèn perquè ha de pagar l’impost de successions.

També hi ha persones que renuncien a l’herència perquè no volen embolics amb la resta d’hereus. Això passa sobretot en cas que el difunt hagi deixat propietats, perquè de vegades costa que diverses persones es posin d’acord. Per tot plegat Andreu Batlle recomana sempre deixar-ho tot el màxim de clar en el testament.

Els professionals apunten que el testador sempre té llibertat total de decidir el que vulgui en el seu testament i després la feina de l’advocat és interpretar les voluntats segons les circumstàncies i, si cal, assessorar.

Finalment comentar que hi ha una opció per no haver d’assumir els deutes del difunt amb el patrimoni propi: acceptar l’herència a benefici d’inventari, cosa que vol dir que els deutes es pagaran únicament amb els béns que s’hagin heretat, tot i que el risc és que al final potser no quedarà res per a l’hereu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: