Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Vilafranca controla la presència de la vespa asiàtica atrapant les reines fundadores

Vilafranca controla la presència de la vespa asiàtica atrapant les reines fundadores

L’Ajuntament de Vilafranca ha contractat una empresa especialitzada per al control integral de la vespa velutina o vespa asiàtica, una espècie invasora i perjudicial per a la fauna autòctona.

Les tasques de control comencen a la primavera amb la instal·lació de paranys per a la captura selectiva de reines fundadores per tal de reduir la densitat de nius. Les trampes resten en funcionament durant aproximadament dos mesos. Cada reina capturada representarà un possible niu menys i, per tant, moltes menys vespes.

Posteriorment les tasques continuen amb l’eliminació de nius fins a la tardor i inicis d’hivern.

En la primera fase de prevenció, darrerament s’han instal·lat unes 30 trampes per atraure les reines de vespa. Són paranys etiquetats i numerats que han estat col·locats sobretot en arbres i disposats amb una equidistància aproximada de 400 metres. Les trampes es pengen amb un sistema segur i fora de l’abast de qualsevol persona.

Els nius embrionaris es fan en llocs protegits i és més tard quan es fan els nius grossos als arbres. Si ara veiem nius als arbres, són inactius i no seran reocupats per les vespes. Per això no cal alarmar-se.

Les persones que detectin la presència de nius de vespa asiàtica, normalment molt voluminosos i de forma ovalada, poden enviar un correu electrònic informant-ne a l’adreça .

La vespa velutina és un predador molt agressiu per a les abelles així com per a altres pol·linitzadors. Per tant, causa un greu impacte en la biodiversitat d’insectes autòctons i la pol·linització en general. Provoca danys econòmics als apicultors, ja que el 80% de la seva dieta són larves d’abella, i també a les collites, per l’efecte negatiu en la pol·linització. Les seves picades poden provocar problemes a les persones al·lèrgiques.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: