Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Control de la vespa asiàtica a través de la captura de reines fundadores

Municipis com Vilafranca i Sant Sadurní controlen la presència de la vespa asiàtica atrapant les reines fundadores.

En el cas de Vilafranca, l’Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada per al control integral de la vespa velutina o vespa asiàtica. En aquest marc i com a prevenció, durant els darrers dies han col·locat una trentena de paranys per a la captura selectiva de reines fundadores amb l’objectiu de reduir la densitat de nius. Cada reina suposa un possible niu que acabarà tenint milers d’obreres.

Els nius embrionaris es fan en llocs protegits, com per exemple cornises d’edificis, i és llavors quan poden entrar més en contacte amb les persones. Més tard, el creixement de la colònia fa que les obreres busquin un segon emplaçament, sovint en capçades d’arbres per construir un vesper secundari que pot assolir grans dimensions.

A Sant Sadurní d’Anoia també s’està fent un control per evitar l’expansió de la vespa velutina. L’ADF, en coordinació amb l’Ajuntament, fa un mes i mig que col·loca trampes casolanes, elaborades amb els escolars del municipi, a diversos punts dels afores.

En total l’ADF ha col·locat 60 trampes, que s’uneixen a les que s’han instal·lat dins el nucli per part d’una empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament; a més de les que han posat alguns voluntaris. Des de l’ADF calculen que ja han capturat unes 950 reines a Sant Sadurní i alguns punts de Subirats i Torrelavit. A les trampes hi posen un líquid casolà fet amb aigua, sucre, suc de fruita, vi blanc, cervesa negra i llevat, que atrau bàsicament les vespes asiàtiques.

De forma periòdica revisen les trampes i fan recompte de les captures. Aquest divendres, a Can Catasús n’han comptat 62.

Altres ADF també estan fent actuacions d’aquest tipus als seus respectius municipis.

La vespa velutina és un predador molt agressiu per a les abelles així com per a altres pol·linitzadors. Causa un greu impacte en la biodiversitat d’insectes autòctons i la pol·linització en general. Provoca danys econòmics als apicultors, ja que el 80% de la seva dieta són larves d’abella, i també a les collites, per l’efecte negatiu en la pol·linització i perquè es mengen la fruita. Les vespes velutines no són especialment agressives i les seves picades són semblants a la d’una vespa normal. Les persones al·lèrgiques sí que han d’anar molt amb compte. Pel que fa als vespers secundaris que podem observar ara als arbres, són inactius i, en principi, no tornen a ser ocupats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: