Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Portland Valderrivas cedeix l’arxiu històric de Ciments Freixa a Santa Margarida i els Monjos

El fons inclou documents i àlbums de fotografies originals i reproduccions, fonamentalment de principis del segle XX

Portland Valderrivas ha cedit a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos l’arxiu històric de l’antiga fàbrica Cementos y Cales Freixa per tal que la documentació s’incorpori a l’Arxiu Municipal i pugui complir una funció cultural i social degut al seu valor patrimonial.

El fons inclou 62 documents amb escriptures notarials, correspondència, plànols de les instal·lacions de la fàbrica i anuncis; a més de 5 àlbums que inclouen 638 fotografies originals i reproduccions, fonamentalment de principis del segle XX. La documentació ha estat revisada i catalogada per l’arxiver municipal i ara es posarà a l’abast de la consulta pública, agrupada en el Fons documental de l’empresa Cementos i Cales Freixa.

L’arxiver de l’oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Albert Taulé, explica com ha anat l’inici de la feina entre Portland Valderrivas i l’ajuntament.

Cementos y Cales Freixa fou creada pel banquer Antoni Freixa l’any 1898, tot i que el nom oficial el va adquirir fins l’any 1912. L’any 1973 la família Rumeu va plantejar una fusió amb una altra família de cimenters catalans, la família Fradera, de la qual va néixer l’empresa Uniland Cementera, que l’any 2006 fou adquirida per Portland Valderrivas, convertint aquest grup en el primer productor espanyol de ciment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: