Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera desestacionalitza el perill d’incendi

El mes de març ha començat amb diversos incendis: Cubelles, la Selva del Camp, Calafell i, ara, la Vall d’Aran. La sequera acumulada als boscos fa preveure una primavera i un estiu complicats.

Tot i que aquest divendres ha finalitzat l’episodi de perill alt d’incendi forestal per la millora de les condicions climatològiques, el mes de març ha començat amb diversos incendis que han posat de manifest, un cop més, la necessitat de fer prevenció tot l’any. Agreujats pel vent, les temperatures excepcionalment altes i les humitats relatives baixes, els focs han trobat els boscos amb una greu sequera acumulada i s’han propagat fàcilment.

El Cos d’Agents Rurals ha fet més de 500 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis en els set dies que ha durat l’activació del nivell 2 del Pla Alfa. Toni Arcas és el cap de l’Àrea Bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès.

Arcas recorda que des del 15 de març i fins al 15 d’octubre no està permès fer foc sigui quina sigui la finalitat sense autorització ni en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, ni en la franja de 500 metres que els envolta.

Els incendis a l’hivern no són una novetat. El coordinador de les ADF del Penedès i el Garraf, Xavier Xortó, recorda que l’any passat van actuar en diferents conats ja al mes de gener i explica que el canvi climàtic està provocant la desestacionalització del perill d’incendi.

La nostra comarca es troba en una situació complexa, amb una vegetació que s’està adaptant com pot a la manca d’aigua.

Per a les 27 Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès i el Garraf no queda més opció que adaptar-se a l’escenari provocat pel canvi climàtic i estar alerta durant tot l’any.

Aquesta setmana, el Conseller d’Interior Joan Ignasi Elena explicava en una compareixença de premsa que la idea de la campanya d’estiu ha quedat desfasada en un escenari on el risc hi és tot l’any.

Una de les eines clau en la prevenció és el Pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, sent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. En funció del nivell, determinades activitats poden quedar regulades o restringides i en cas d’activar-se el nivell màxim de perill d’incendi es pot limitar la mobilitat als espais naturals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: