Diumenge, 29 de Gener de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Finalitzen les obres de la tercera fase de restauració del castell de Gelida, a l’Alt Penedès

Aquestes obres han servit per reconstruir les parts del mur que estaven desplomades, així com la canalització de les aigües de pluja.

Les obres han estat promogudes per l’Ajuntament de Gelida, el Departament de Cultura i l’INCASÒL, dins el programa de l’1,5% Cultural. La inversió total ha estat d’uns 240.000€.

El castell està format per tres recintes que s’adapten al relleu del terreny, un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel. El recinte més alt, el baluard defensiu per la part de la muntanya, té un clos d’altes muralles i està reforçat per una torre semi el·líptica i a darrere hi ha la plaça del Padró. En el recinte central hi ha, a la part baixa, una gran torre de planta rectangular que dona pas al recinte interior, que conté l’església. Aquesta església, d’origen preromànic, s’ha anat reformant i ampliant de forma successiva, amb una important ampliació d’època barroca.

La primera documentació del castell de què es té constància és de l’any 945. En aquell moment, el castell formava part de la línia de fortificació entre els comtats catalans i al-Àndalus. Al llarg del segle XVI, el castell va anar perdent progressivament la seva funció militar i administrativa fins que es va abandonar definitivament al segle XVIII.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: