Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els efectes del canvi climàtic acceleren el debat sobre el regadiu a la vinya

Un dels efectes més preocupants és la sequera, per això s’està plantejant la possibilitat de regar les vinyes. Però cal tenir en compte la poca disponibilitat d’aigua que hi ha i que hi haurà.

L’impacte del canvi climàtic sobre la vinya fa temps que preocupa el sector vitivinícola del Penedès. Un dels efectes més preocupants és la sequera, per això s’està plantejant la possibilitat de regar les vinyes. A tot això cal tenir en compte la poca disponibilitat d’aigua que hi ha actualment i que hi haurà en el futur.

Regar les vinyes està autoritzat fins al verol. Al celler Albet i Noya estan aplicant regadiu a 20 hectàrees de vinya de les 80 que tenen. Ho fan aprofitant aigües superficials a través de diferents sistemes.

Al celler aprofiten també les aigües pluvials de les teulades i els paviments, així com la que baixa de la muntanya propera. Però el projecte integral previst va més enllà amb la idea de poder regar totes les vinyes.

En el cas d’aquest celler no tenen previst utilitzar aigües freàtiques i els esforços se centren en aprofitar al màxim l’aigua disponible.

Com Albet i Noya, altres cellers del Penedès apliquen reg de forma puntual o en determinades parcel·les perquè, tot i que el territori DO Penedès és una zona de secà, ja fa anys que la vinya nota amb més intensitat els efectes de la sequera i l’augment de les temperatures. Els ceps pateixen quan els falta aigua: el gra de raïm és més petit, més dolç i madura abans d’hora. Tot això afecta la retenció d’aromes i l’acidesa i, com a conseqüència, el raïm no té les propietats ideals per produir el vi. Una solució ràpida és regar però el problema és afrontar aquests efectes del canvi climàtic sobre la vinya en els propers anys tenint en compte la poca disponibilitat d’aigua que tenim i que tindrem.

Les prediccions climàtiques apunten que en la propera dècada el cicle de creixement de la vinya s’avançarà i serà més curt i, en el cas de la DO Penedès, la verema podria avançar-se al voltant d’un mes. Investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), experts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Centre Tecnològic de Catalunya EURECAT han presentat aquest dimecres a Vilafranca els resultats del projecte SECAREGVIN ‘Viabilitat de la transformació de vinya de secà a regadiu a la DO Penedès’. Ho han fet en el marc de la jornada ‘Serà viable la vinya de regadiu a la DO Penedès?’, celebrada al Centre Àgora.

Un dels principals problemes és que l’aigua s’evapora més ràpid degut a l’augment de les temperatures i el sòl no és capaç de retenir l’aigua que li arriba. A més els fenòmens meteorològics tenen tendència a ser més extrems. Tot plegat ens aboca a un escenari de creixent incertesa difícil de manejar.

Segons els estudis del projecte SECAREGVIN, la vinya de la DO Penedès necessitarà entre una i dues vegades més aigua el 2030 i fins a quatre vegades més a finals de segle. Per això, els investigadors assenyalen que cal saber quanta aigua disponible hi ha a cada territori i «dissenyar i executar estratègies d’adaptació a escala local i regional».

La investigadora Inma Funes apunta que els reptes són ara recuperar la qualitat del sòl i fer una bona gestió de l’aigua disponible.

Sobre la disponibilitat d’aigua a la DO Penedès, José David Comino, de l’ACA, apunta que, si tenim en compte les necessitats hídriques de la vinya que prediu el projecte, no es poden cobrir amb aigua subterrània. Per això, el tècnic destaca que cal dirigir els esforços al «reg de suport puntual a la vinya a mig i llarg termini, sempre i quan es gestioni bé la disponibilitat d’aigua i que la prioritat sigui garantir l’abastiment». Els aqüífers del territori de la DO Penedès presenten casuístiques diferents i cal més informació.

Tècnics de l’IRTA i d’EURECAT destaquen que es poden avaluar punts de reg i establir zones de regadiu per «mantenir la vida del cep en anys extrems, però no per augmentar la producció de manera continuada». Durant la jornada s’ha valorat que una de les alternatives que semblen més viables seria aprofitar aigües regenerades de les depuradores properes per a ús de reg, tot i que comportaria una gran inversió en infraestructures, tractaments i seguiment de qualitat de l’aigua i caldria valorar també l’impacte ambiental que tindria aquesta mesura.

Els càlculs de SECAREGVIN apunten que l’impacte del canvi climàtic afectarà menys a les vinyes que estan en sòls que retenen més aigua. Per això l’IRTA estudia com potenciar les pràctiques agronòmiques per aprofitar el material vegetal, com afavorir les cobertes vegetals, plantar peus de cep resistents a la sequera i buscar varietats que tinguin un cicle més llarg o plantar els ceps més separats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: