Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitivinícola contrari a advertir en les etiquetes sobre el risc de càncer

Es una proposta que vota el Parlament Europeu en el marc de la lluita contra el càncer, i que vol recomanar als estats membres obligar a etiquetar les begudes alcohòliques amb aquest advertiment.

Aquest dimarts al vespre el Parlament Europeu ha de votar un seguit de propostes per tal de tirar endavant estratègies comunes en la lluita contra el càncer. Entre les propostes que es debaten hi ha un informe no vinculant per fer una recomanació als estats membres que obliguin a etiquetar les ampolles de vi amb una advertència sanitària per avisar sobre els riscos associats al càncer.

Una normativa que ha alertat el sector vitivinícola de tot l’estat i evidentment també el penedesenc; i que de moment ha portat també a que diferents eurodiputats liderats per la delegació espanyola del PP hagin presentat propostes d’esmenes, principalment en el sentit d’incidir en diferenciar el consum moderat de vi i un consum abusiu d’altres begudes alcohòliques. Ho explica l’eurodiputada sadurninenca Dolors Montserrat.

Des de les patronals catalanes del vi i del cava s’han mostrat preocupades per aquesta proposta, tot i que de moment no sigui més que una recomanació als estats. Com explica Toni Cruces, secretari general de l’Associació Vinícola Catalana, s’han fet moviments a nivell polític per tal d’aconseguir que es diferenciï el vi d’altres begudes alcohòliques amb més graduació.

La voluntat és aconseguir que no es criminalitzi el producte, i que per contra s’aposti per incidir en el tema de promoure un consum moderat i lligat a la dieta mediterrània.

Un posicionament similar tenen des de la patronal del cava, AECAVA. El seu president, Damià Deàs apunta que sobta una mica que sigui Europa qui lideri qüestions com aquestes quan hi ha tres dels principals països productors i exportadors a nivell mundial. Considera que des del sector del cava sempre s’ha estat proactiu en la defensa d’un consum moderat i defensant la cultura del vi i la dieta mediterrània com a models saludables.

En cas que la votació d’aquest vespre tiri endavant, Deas explica que caldrà veure com s’acaba aplicant, i per exemple també quines repercussions pot tenir a nivell fiscal.

Finalment, des d’entitats bàquiques com l’Acadèmia Tastavins Penedès el seu president Max Margalef s’ha mostrat sorprès per aquesta proposta ja que va contra la cultura del vi i la gastronomia que ells promouen.

Si la recomanació és aprovada es trasllada als estat membres, que són els que haurà de legislar o no sobre la qüestió. Serà el moment llavors, apuntem de fer pressió si cal sobre el Ministeri de Sanitat per tal que s’adapti a la realitat del nostre país.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: