Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Mancomunitat Penedès-Garraf obre el camí cap a la gestió forestal sostenible i planificada

Al voltant del 50% de la superfície de l’àmbit de la Mancomunitat, que aplega 35 municipis de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, és forestal.

Entre els objectius del nou servei de Gestió forestal i Energia, destaquen la voluntat de liderar, des d’un model mancomunat i compartit, les polítiques en matèria de prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible. Uns objectius que passen per posar en valor el patrimoni natural i desenvolupar nous models energètics menys depenents dels combustibles fòssils, així com mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar el territori a la nova realitat.

Al voltant del 50% de la superfície de l’àmbit de la Mancomunitat, que aplega 35 municipis de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, és forestal. De manera que cal «parar-hi atenció i fomentar la seva gestió per garantir la seva resiliència». En aquest context, el servei de Gestió Forestal i Energia vol fer d’engranatge entre les tasques que fan diferents agents per avançar de forma més decidida en aquest camí.

Els objectius principals són la gestió sostenible dels boscos, la prevenció d’incendis, la generació d’activitat econòmica i ocupació al voltant del bosc i l’impuls a la transició energètica amb la generació d’energia renovable.

En els darrers anys els ajuntaments i els propietaris forestals han anat fent feines de prevenció d’incendis amb el suport de la Diputació de Barcelona. És el cas d’un bosc que ha estat gestionat a Avinyonet del Penedès. Allà, la tècnica de gestió forestal i energia Gemma Juncosa ens explicava què s’aconsegueix amb una gestió forestal sostenible i planificada.

Tot i que és un treball de llarg recorregut, el servei també posa el focus en la generació de bioeconomia circular al voltant dels recursos que ens ofereix el bosc. Un exemple seria la biomassa forestal com a font d’energia.

Un dels municipis del Penedès i el Garraf amb més hectàrees de bosc propi és Torrelles de Foix. La gestió de tots aquests terrenys, amb urbanitzacions disseminades, és complicada per a un ajuntament. De manera que el servei de la Mancomunitat és molt útil per agilitar aquestes tasques.

Després que aquest estiu el servei rebés les primeres adhesions d’ajuntaments, ja s’estan planificant actuacions als municipis. A través de la Mancomunitat es faran feines forestals com ara els manteniments de les franges de protecció a l’entorn de les zones urbanes o al voltant de les urbanitzacions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: