Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha habilitat per a les eleccions al Parlament 15 col·legis i 44 meses electorals

A causa de la pandèmia de la Covid-19 i per complir amb els criteris establerts pel protocol aprovat pel PROCICAT s’ha ampliat el nombre de col·legis electorals i també s’han dividit meses electorals amb molts votants, per tal d’espaiar més la ciutadania que acudeixi a votar.

Concretament, s’ha passat de 12 a 15 col·legis electorals, i de les 38 meses que hi havia habilitades les darreres eleccions a Vilafranca s’ha passat a un total de 44.
Així, s’han recuperat gairebé totes les escoles, ja que dilluns vinent és dia de lliure elecció i no hi ha classe i això permetrà fer la neteja correctament. Un cop acabat l’horari lectiu, aquest divendres personal de la brigada municipal es va encarregar de convertir les escoles en espais on exercir el dret a vot amb seguretat. Algunes de les mesures adoptades són, per exemple, que les meses han estat disposades a una distància mínima de dos mestres entre elles i amb elements que les separen. Els centres de votació també compten amb desinfectant i gel hidroalcohòlic, a més de l’establiment de fluxos de sentit únic en l’accés i la sortida per evitar creuaments.
Aquests comicis han quedat anul·lats com a col·legis electorals espais massa petits o amb poca ventilació, com les associacions de veïns de Barceloneta i Sant Julià. Com a novetat, s’utilitza també la Casa de la Vila com a col·legi electoral, amb l’habilitació d’una mesa.

Per primera vegada en la història d’unes eleccions catalanes, el govern de la Generalitat ha establert franges horàries per anar a votar, un horari recomanat per anar al col·legi electoral segons el grup de població al qual es pertany. L’objectiu és que les persones tinguin franges horàries reservades segons la seva condició sanitària.
Les persones considerades de risc davant la covid-19 han comptat amb la primera franja horària recomanada, tan bon punt han obert els col·legis electorals: de 9 a 12 h. Dins d’aquest col·lectiu, d’acord amb l’evidència acumulada fins ara, s’hi inclouen les persones majors de 65 anys, les que amb diabetis, hipertensió, obesitat mòrbida o alguna malaltia crònica i també les embarassades. Hi ha una altra franja horària recomanada per a unes persones concretes: aquelles que guarden aïllament domiciliari per ser positius per coronavirus, contactes estrets de casos confirmats o aquells amb símptomes que siguin sospitosos de tenir covid-19. En aquest cas, se’ls demana anar a votar la darrera hora abans que tanquin els col·legis: de 19 a 20 h. En canvi, tots els ciutadans que no siguin de risc i que no estiguin aïllats pel coronavirus tenen la major part de la jornada electoral per poder anar al seu col·legi: des de les 12 fins a les 19 h. Tot i que són franges horàries recomanades, les autoritats apel·len a la responsabilitat ciutadana i demanen complir-les.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: