Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Generalitat anuncia un pla de xoc de 5’3 milions d’euros per recolzar al sector vitivinícola

Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la Covid19.

El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la Covid19, especialment pel tancament de restaurants i hotels. La venda de vins i caves passa en un 40% pel canal HORECA. Cal afegir-hi, a més, l’impacte de la baixada del turisme, sobretot per als petits i mitjans cellers, i l’impacte específic sobre l’enoturisme, implantat al 40% dels cellers. Els efectes de la Covid19 s’afegeixen a la crisi de preus que arrossega de fa anys el sector del cava, que té un pes del 65% de tot el sector, per l’excedent de raïm i vi base cava. Per tot plegat, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’han reunit aquest dijous amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava a les Caves Vilarnau de Sant Sadurní. Allà han fet l’anunci d’un pla de xoc de 5’3 milions d’euros destinat al sector vitivinícola. Un pla que, segons explicava Aragonès, cobreix tota la cadena de valor del sector.
Per la seva banda, la consellera Jordà ha explicat que les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la Covid19. I ha destacat com a mesura estrella la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat per a substituir el sucre.
En resposta a les preguntes de la premsa ha reconegut que aquestes mesures segurament no són suficients per a revertir la situació dels pagesos però que hi haurà més ajuts a llarg termini.
La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros, i a més es destinaran 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors.
El pla de xoc del Govern complementarà les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres del 9 de juny per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. Aquestes mesures inclouen ajuts als cellers per a la destil·lació de vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: