Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un Sireni a mida serà el gran atractiu de l’exposició a la capella de Vinseum

Amb el títol “Sireni & Co. De quan el Penedès era un mar” l’exposició servirà per tornar a mostrar una de les peces més importants del Vinseum, i concretament de la col·lecció de paleontologia.

Des de Vinseum, Jordi Ribas comentava que l’exposició forma part també de la voluntat d’anar mostrant en la mesura del possible les diferents col·leccions que te el Museu i que ara per ara són de difícil exhibició fins que no acabin les obres.
Una de les comissàries de l’exposició, l’Anna Mascaró, ha comentat en el decurs de la presentació que es vol ser el màxim de divulgatiu possible. Començant per explicar que és un sireni. Es tracta d’un mamífer herbívor adaptat al medi aquàtic i que va viure fa uns 16 milions d’anys al que és avui en dia el Penedès. Mascaró remarcava també que la importància d’aquest fòssil resideix en que és el primer que es va trobar del que va ser després una nova especie, i que s’acompanyarà d’una setantena de peces més de la col·lecció de paleontologia per contextualitzar com era el Penedès entre 20 i 16 milions d’anys enrere.
Finalment el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Raimon Gusi, destacava l’esperit pedagògic que tindrà l’exposició, tot ajudant a entendre més el que és la paleontologia i com va néixer el Penedès.
Aquest fòssil va ser descobert l’any 1869 en uns terrenys a Mas Remeu Vell, a Olèrdola. Va estar guardant fins el 1930 en un magatzem de Vilafranca, fins que Lluís Via el va redescobrir i va aconseguir que finalment el 1944 se’n fes donació al Museu. Va ser l’any 1989 quan se’l va classificar com a una nova espècie de sireni. És també un dels més complerts que s’han trobat fins ara a la península ibèrica.
L’exposició es podrà visitar fins el 24 de març a la Capella de Vinseum, i s’han preparat diverses activitats com ara visites guiades per poder-lo conèixer millor.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: